Amity

„Još uvek ljudi“ – Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti

Volonterski servis Zvezdare tradicionalno, u partnerstvu sa članicama Neformalne mreže pomoći porodicama članova obolelim od demencije koje su članice i nacionalne Mreže HumanaS - udruženjima „Hleb života“, „Destigma“ i „Okrilje“, kao i Udruženjem „Snaga prijateljstva” - Amity i Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, obeležiće Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti. Program se realizuje u ponedeljak, 21. septembra 2020., u vremenu od 10 do 13 časova, u Gradskoj opštini Zvezdara (Bulevar Кralja Aleksandra 77). Pored organizatora, predstavnika domaćina - Gradske opštine Zvezdara, Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Doma zdravlja Zvezdara, očekuje se prisustvo i profesionalaca - stručnjaka za ovu oblast kao i predstavnika ovih porodica.

Program sadrži aktivnosti koje će biti praktične i korisne za porodice i neformalne negovatelje ali i celokupnu zajednicu sa ciljem promovisanja postojećih modela podrške, prepoznavanja prvih simptoma koji su nagoveštaj „problema sa sećanjem“ kao i promene svesti u celokupnoj zajednici o postojanju ovih porodica i njihovih svakodnevnih potreba kao nosioca dugoročne nege i brige za osobe obolele od nekog oblika demencije.

Program počinje stručnim skupom - okruglim stolom „Još uvek ljudi“, koji traje od 10:00 do 10:50 časova. Moderatori okruglog stola su Udruženje građana "Snaga prijateljstva" – Amity i Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest. Na ovom stručnom skupu, neformalni negovatelji i stručnjaci iz Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest će uputiti poruke o ključnim izazovima sa kojima se susreću osobe obolele od Alchajmerove bolesti i njihovi neformalni negovatelji kao i da ponude konkretna rešenja za ublažavanje izazova.

Predstavnici Udruženja Amity će sa učesnicima okruglog stola, podeliti iskustva pilotiranja usluge Savetovališta za neformalne negovatelje osoba obolelih od demencije, koje funkcioniše u Кragujevcu i Čačku, u okviru Projekta: „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz podršku Ujedinjenog Кraljevstva i Britanske Ambasade. Ukazaće na značaj preraspodele neplaćenog negovateljskog rada, kako unutar porodice, tako i između porodice i lokalne zajednice.

Program „Dana nezaboravljanja“

Od 11:00 do 13:00 časova, Neformalna mreža na Platou ispred opštine Zvezdara:

  • postaviće štandove svih partnera Neformalne mreže i Crvenog krsta Srbije na kojima će biti dostupni informativni i edukativni materijali za zaintresovane sugrađane,
  • organizovaće anketu o potrebama porodica i neformalnih negovatelja osoba obolelih od demencije kao i evidentiranje porodica koje žele da budu na aktivnoj evidenciji i koriste pomoć i podršku Neformalne mreže, za sve porodice Neromalna mreža je pripremila prigodne poklone - platnene maske;
  • organizovaće Humanitarni bazar sa izloženim unikatnim predmetima nastalim na kreativniim radionicama Volonterskog servisa i Udruženja Hleb života a sav prihod od prodaje i priloga biće usmeren na nabavku higijenskih sredstava (medicinskih maski, rukavica i alkohola) koji će im biti uručen do 1.oktobra;
  • postavljeno Drvo poruka na koje će posetioci moći da kače svoje poruke koje će Neformalna mreža koristiti kao dragoceni materijal za planiranje budućih aktivnosti.
Start Time
10:00 AM
Monday, September 21, 2020
Finish Time
01:00 PM
Monday, September 21, 2020
Address
Gradska opština Zvezdara, Bulevar Kralja Aleksandra 77
You must Login to Our site to register this event!