Amity

„Još uvek ljudi“ – skup i u Čačku

U prostorijama Centra za stručno usavršavanje, u Čačku, ulica Cara Dušana bb, u utorak, 22. septembra 2020., od 13 do 16 časova, zajedno sa zvaničnicima grada Čačka, stručnjacima i neformalnim negovateljima, obeležićemo Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, između 6% i 10% osoba starijih od 65 godina i 1% mlađih, boluje od nekog oblika demencije. To znači da, prema procenama, u Srbiji tu bolest ima između 45 hiljada i 150 hiljada osoba, a u Čačku, hiljadu i po do dve i po hiljade osoba. Demencija postaje sve veći problem u zajednici koji ne smemo da ignorišemo.

Povodom obeležavanja tog dana, realizujemo stručni skup na kome ćemo razgovarati o iskustvima pilotiranja usluge Savetovališta za neformalne negovatelje osoba obolelih od demencije i ostalih zavisnih starijih osoba u Čačku. Biće reči o problemima i izazovima sa kojima se susreću oboleli i njihovi negovatelji u nezi, koje usluge im se pružaju kroz Savetovalište i koji to značaj ima za te ljude i za lokalnu zajednicu. Razmatraćemo da li ovu inovativnu uslugu treba uvesti u Odluku o pravima iz socijalne zaštite grada Čačka i nastaviti sa njenim razvojem i nakon završetka projekta, 31. decembra 2020. godine.

Ova aktivnost je deo Projekta: „Razvoj savetovališta za neformalne negovatelje zavisnih osoba i promocija preraspodele neplaćenog rada“ koji realizuje Amity iz Beograda u partnerstvu sa Udruženjem građana Laris iz Čačka i Crvenim krstom Кragujevac, a u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz podršku Ujedinjenog Кraljevstva i Britanske Ambasade.

Start Time
01:00 PM
Tuesday, September 22, 2020
Finish Time
04:00 PM
Tuesday, September 22, 2020
Address
Centar za stručno usavršavanje Čačak, Cara Dušana bb
You must Login to Our site to register this event!