Amity

Zajednička akcija za žitelje ivanjičkih seoskih sredina

U petak, 29. jula 2016, u Osnovnoj školi “Vučić Veličković” u Međurečju, realizovana je zajednička akcija Centra za socijalni rad Ivanjica, Crvenog krsta, Doma zdravlja, OŠ “Vučić Veličković”, Udruženja “Zajedno – podrška” iz Ivanjice, Udruženja “Laris” iz Čačka i Amity-a iz Beograda, a sve pod pokroviteljstvom Opštine Ivanjica i Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Bila je to prilika da se susretnu najstariji sugrađani Međurečja, Bratljeva i Kumanice i oni koji će tek to biti. Mogli su da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje kod lekara, dobiju potrebne lekove, dobiju poklon pakete od Crvenog krsta, razgovaraju sa zaposlenima iz Centra za socijalni rad. Svi skupa učestvovali su i na tribini na temu: „Diskriminatorna ponašanja prema starijim osobama i osnaživanje starijih da reaguju na takva ponašanja“.

Kako su nam rekli neki od učesnika, ovo je za njih bila jedinstvena prilika da sretnu neke od svojih poznanika koje nisu videli 10, 15 ili više godina. Dolazak lekara i mogućnost da na licu mesta budu pregledani i dobiju savete i lekove, doista su doživeli kao privilegiju. U Kumanici zatvorena je ambulanta, a u Bratljevo lekar dolazi jednom nedeljno (ali ako stari ne obezbede prevoz do lekara, to im ništa ne vredi). Apoteka postoji samo u Ivanjici. Čak i da mogu da odu do Ivanjice po lekove, neki ne mogu da ih dobiju ako lekovi nisu na recept, već se moraju platiti. U ovoj akciji, potrebne lekove a koji ne idu na recept, platio je CSR.

Mnogo im je značilo što su imali priliku da se upoznaju sa značenjem termina diskriminacija i o postupcima koji se definišu kao diskriminatorna ponašanja prema starijima, te kako da se štite od takvih ponašanja. Iako nisu znali da nam kažu šta podrazumevaju pod pojmom diskriminacija, i te kako su znali da definišu probleme sa kojima se suočavaju i izazove koji im otežavaju kvalitetniji život u starosti. Siromaštvo i usamljenost izdvojili su na prvo mesto, potom otežan pristup zdravstvenim uslugama i lekovima koji su im potrebni, nekima zbog fizičke udaljenosti, nekima zbog slabe pokretljivosti i nemogućnosti da odu u zdravstvenu ustanovu, a nekima zbog nemanja novčanih sredstava da plate putovanje, odnosno, participaciju za lekove, dijagnostičke i terapeutske procedure.

Iako to nisu želeli da naglase, mnogi su zapostavljeni od članova svoje porodice koji žive u drugim mestima, pa im tim više znači servis pomoći u kući koji im pruža Udruženje “Zajedno – podrška”, u saradnji sa CSR-om Ivanjica. Dolazak gerontodomaćica u kuće očekuju radije nego svoje najmilije. Mnogima su jedini spas humanitarni paketi namirnica, hrane i higijene, Crvenog krsta, posebno onima koji nemaju ni minimalna penzijska primanja, i ne mogu ništa da rade.
Poželeli su da ovakva druženja budu i češća.

vladesataric