Amity

Zatvoren III Konkurs „Draganova nagrada 2017“ za najbolji putopis starijih osoba

Obaveštavamo učesnike i prijatelje Amity-ja i portala Penzin da je zatvoren III Konkurs za „Draganovu nagradu 2017“ za najbolji putopis starijih osoba koji je trajao od 1. januara do 1.marta.

Veoma smo ponosni što smo ove godine dobili radove od 187 autora, što je više nego na prethodna dva konkursa zajedno. Od pristiglih radova, dva su diskvalifikovana jer ne odgovaraju na propozicije konkursa, a radovi preostalih 185 autora pripadaju sledećim kategorijama:

  1. Najbolja ženska putopisna priča – 38 radova
  2. Najbolja muška putopisna priča – 25 radova
  3. Najbolja priča o putovanju po Srbiji – 30 radova
  4. Najbolja priča o putovanju u inostranstvo – 54 rada
  5. Najbolja putopisna pesma – 38 radova

Autori dolaze iz 67 gradova/opština širom Srbije i iz inostranstva odakle je 14 autora (iz bivših jugoslovenskih republika, Švajcarske i Grčke). Nama je posebno drago da imamo 18 autora koji žive u seoskim sredinama. Među autorima 104 su žene a 81 muškarci. Najmlađi ima 60 a najstariji 91 godinu. Autori su veoma raznolikih zanimanja počev od domaćica, zanatlija, službenika, prosvetnih radnika, umetnika, advokata, inženjera… Uz 18 radova, stigle su i fotografije sa putovanja kako bi nam što jasnije dočarale mesta o kojima su autori pripovedali.

Eminentna petočlana Komisija će pristigle radove čitati i ocenjivati u naredna dva meseca. Oko 1. maja, obavestićemo sve učesnike i opštu javnost o rezultatima Konkursa.

Najboljih 20 radova – po tri prvonagrađena iz svake od 5 kategorija i još po jedan pohvaljen će biti objavljeni u štampanoj i elektronskoj verziji Amity publikacije. Portal Penzin će naknadno objavljivati još radova po izboru urednika.

Realizacija „Draganovih nagrada“ obaviće se u drugoj polovini maja. Tada ćemo organizovati četiri književna druženja po jedno u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, na kojima će učestvovati autori radova sa svojim gostima, kojom prilikom će biti proglašavani pobednici i dodeljivane nagrade i plakate. Biće to prilika da se autori međusobno upoznaju, da se predstave najbolji radovi i njihovi autori.

Prvonagrađeni iz svake od 5 kategorija će sa po jednom sebi dragom osobom ići na trodnevno putovanje u Vrnjačku Banju u vremenu od 2. do 4. juna 2017. Drugonagrađeni će ići, sa sebi dragom osobom, na ručak ili večeru u neki od restorana u svom mestu, a trećenagrađeni će dobiti prigodne poklončiće. Svih 20 autora čiji će radovi biti objavljeni u štampanoj publikaciji, dobiće po 10 primeraka iste, a ostali učesnici po 1.

I ove godine, gospođa Beba Kuka, u čast čijeg oca nagrada i nosi ime, je obezbedila sredstva za realizaciju „Draganove nagrade“. Kroz sve aktivnosti koje prate ovu nagradu, trudimo se da doprinesemo promociji aktivnog starenja, jer „nisu bitne godine vašeg života, bitno je kakav život živite u godinama koje imate“.

vladesataric