Amity

Prepoznajemo li izazove življenja u staračkim domaćinstvima na Novom Beogradu?

Danas smo u prostorijama mesne zajednice „Dunavski kej“ na Novom Beogradu razgovarali sa grupom žena sa Novog Beograda o starima, starosti i izazovima življenja u staračkim domaćinstvima. Učesnice fokus grupe su bile starije žene koje žive same i jedna 21-godišnja unuka čija baka živi sama.

Interesantno je da su sve učesnice fokus grupe iskazale stereotipne stavove o starosti. Na pitanje „Šta je vaša prva asocijacija na pomen starosti?“ odgovori su bili tuga, bolest, nemoć, usamljenost… Kada smo ih potom pitali „Da li se neko od vas tako oseća?“ odgovori su bili uglavnom suprotni, sa komentarima da su one samo „statistički stare“.

Sve su se složile da su glavni izazovi starijih žitelja Novog Beograda:

  • pristup službama zdravstvene zaštite kada im je ona doista neophodna – dugo čekanje i kod izabranog lekara, još duže čekanje za specijalističke preglede, a najduže za operativne zahvate. Spas traže u privatnim zdravstvenim ordinacijama, ali konstatuju da, nažalost, nemaju i svi novca da te usluge i koriste
  • kako izaći iz zgrade ili se popeti na VIII, IX ili već koji sprat ako se lift pokvari, a neki se već otežano kreću ili ne mogu bez invalidskih kolica? Ništa manji izazov za izlazak nije i za one koji stanuju u četvorospratnicama u kojima mahom nema liftova, a stariji su na III ili IV spratu.
  • kako se izboriti sa pitanjem usamljenosti i svim drugim teškoćama koje snalaze starije nepokretne ili teže pokretne ili one osobe koji pate od neke vrste demencije, a žive same, bez ponekad i celodnevnog prisustva neformalnog negovatelja. Mnogi su „pod ključem“ po ceo dan, dok ćerka ili snaja ne stignu sa posla ili već…

Komentarisali smo i značaj rekreativnih i obrazovnih programa koje za penzionere, žitelje opštine, organizuje SO Novi Beograd. Učesnice su prepune hvala za mogućnost besplatnog korišćenja bazena (plivanja), za kurs računara, za kurs engleskog jezika, za izlete… Kažu da im ove aktivnosti ispunjavaju slobodno vreme, omogućavaju nove kontakte i poznanstva sa ljudima sličnih godina i interesovanja i čine da im životi budu kvalitetniji.

Žude za još više organizovanih sadržaja, poput radionica, predavanja, sportskih i drugih aktivnosti.

U razgovoru je učestvovala i direktorka novoosnovanog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd gospođa Milka Milovanović-Minić.

Ovo je bio prvi od 5 planiranih razgovora sa starijima kroz fokus grupe, a u sklopu Amity istraživanja o potrebama žitelja staračkih domaćinstava na Novom Beogradu.

vladesataric