Amity

Značaj kreativnih i rekreativnih aktivnosti za starije osobe

Danas smo u Domu omladine u Beogradu, a u sklopu XV Festivala zdravlja, održali tribinu o značaju kreativnih i rekreativnih aktivnosti za starije osobe.

Studije ukazuju da se efekti starenja mogu smanjiti stalnom mentalnom i fizičkom aktivnošću, a u skladu sa mogućnostima, kao i intelektualnom radoznalošću. Možemo razvijati naše emocionalne i intelektualne sposobnosti čak i u dubokoj starosti. Naša sposobnost da se menjamo i budemo fleksibilni može ostati očuvana i u poodmaklim godinama.

Na današnjoj Tribini, naši gosti-uvodničari su bili upravo seniori i seniorke koji su svojim primerom i znanjem poslali najbolje poruke o značaju aktivnosti u trećem životnom dobu. Ukazali su da aktivnosti i te kako doprinose kvalitetnijem i sadržajnijem životu, kao i da zdravi stilovi života mogu da preveniraju neke od bolesti u svim starosnim dobima. Otuda se danas daje sve veći značaj hobijima, rekreaciji i umerenim radnim aktivnostima.

Gospođa Danica Šmic, nastavnica matematike i fizike u penziji, ukazala je na značaj volonterskih aktivnosti koje nisu rezervisane samo za mlade i sredovečne, već ih i te kako mogu upražnjavati i osobe sa 80 i više godina. Njen angažman na obilasku svojih, možda i mlađih, sugrađana iz lokalne zajednice, a koji su sticajem okolnosti onemogućeni da izlaze iz kuće, nije samo značajan za njih već i za nju – daje joj novu snagu i novu radost susreta, druženja i činjenja, i naravno, prevenira njenu sopstvenu onemoćalost.

Gospođa mr Branka Ribar Brajić, dipl. inžinjer i prevodilac u penziji, je ukazala koliko je važno gajiti svoja interesovanja, i posvetiti se njima u skladu sa raspoloživim vremenom. „Konstanta mog života je da mi nikada nije dosadno, život ne mora biti glamurozan ali može biti sadržajan. U meni postoji ’klica radoznalosti’ koja je u raznim periodima života tražila da se ispolji. To se najčešće ispoljavalo prenošenjem dobre energije i deljenjem energije sa drugima. Hobiji su mi putovanja, učenje stranih jezika, pisanje, bavljenje muzikom…“

Gospodin Minja Subota, istaknuti kompozitor, muzičar i voditelj, govorio je o svojim interesovanjima i kako ga je život odveo od elektronike koju je završio do muzike, voditelja i svega što ga i dan danas opčinjava. Ukazao je na značaj smislenih i sadržajnih aktivnosti, umesto beskrajnog sedenja pored TV ekrana i gledanja raznih rijalitija. Kaže da je i lično analizirao neke od tih programa i da oni nemaju nikakvu niti sadržinu niti poruku. „Ako ne možete iz kuće, već Vam je TV jedini prozor u svet, gledajte emisije koje imaju poruku ili sadržaj, kao što su npr. emisije o kuvanju, o prirodi, serije Zdravka Šotre,…“

Gospođa dr Gabrijela Kragujević, profesor fizičke kulture u penziji, je govorila o značaju fizičke kulture i fizičkih aktivnosti za zdravo i humano starenje. Ukazala je da je fizička aktivnost moćan faktor kojim čovek može kontrolisano uticati na proces starenja. Njene ključne poruke su:

  • Potrebno je svaki dan izaći iz kuće i napraviti šetnju od 3-4km u zelenilu, u prirodi. Šetati prema svom osećaju, ne prebrzo već oko 120 koraka u minuti.
  • Dobro je upražnjavati plivanje i raditi vežbe oblikovanja, za pojačanje snage mišića i zglobne pokretljivosti. Sve umerenim intenzitetom i individualizovanim pristupom. Najbolje je ići kod instruktora koji je visoko školovan za to i koji ima približno godina kao i Vi.
  • Ne treba raditi vežbe u dubokom pretklonu – dubokom savijanju glave prema tlu. Ne smeju se izvoditi vežbe koje se ne mogu kontrolisati kao što su tenis, odbojka, fudbal, skijanje, vožnja bicikla u javnom prostoru, već sobnog, i slično.
  • Na samom kraju, ukazala je da svaka fizička aktivnost ove vrste, može da se radi samo uz konsultaciju i odobrenje izabranog lekara.

Učesnici Tribine su bili i te kako zadovoljni onim šta su čuli, i sami su se uključivali da kažu svoja iskustva i molili da svojim uticajem pomognemo da se nađu prostori u lokalnim zajednicama i da se organizuju ovakve aktivnosti za starije i da budu besplatne.

vladesataric