Amity

Šetnja kroz vreme Vojvođana učesnika na III Konkursu za „Draganovu nagradu 2017“

Prekjuče, 31. maja 2017. okupili su se neki od učesnika ovogodišnjeg Konkursa za najbolji putopis starijih u Udruženju penzionera grada Novog Sada, na književnom druženju gde smo podelili 4 nagrade i 3 posebne pohvale autorima iz Vojvodine. Na ovom druženju, promovisali smo i Publikaciju „Šetnja kroz vreme“, u kojoj je Amity objavio putopise 15 nagrađenih i 15 posebno pohvaljenih autora, od 192 koliko ih je učestvovalo na ovogodišnjem Konkursu.

U uvodnom obraćanju učesnicima, gospođa Olga Kovač, predstavnica domaćina, istakla je: „…Znate, kada počnete da radite sa generacijom trećeg doba i da radite u domenu kulture, vi se počnete susretati sa ljudima sa raznoraznim mnogostrukim talentima, umetničkim talentima i ostanete zatečeni da kroz ceo svoj život nisu stigli, ni postigli da izraze svoje talente sve dok nisu otišli u penziju.”

Nagradama su se najviše obradovali autori prvonagrađenih priča sa putovanja u inostranstvo i muške priče, gospođa Zlata Rakić, dipl. matematičar i magistar tehničkih nauka iz Novog Sada, autor priče „U zemlji Džingis Kana i divljih konja“, i gospodin Aleksandar Damjanović, dipl. inžinjer tehnologije u penziji iz Novog Sada, autor putopisa „Zemlja izuzetnih prirodnih lepota – Norveška“.

Ništa manja radost nije bila ni kod drugonagrađene gospođe Biljane Benić, dipl. tehnologa u penziji iz Apatina, autorke putopisa „Ljubljana, Bled i Bohinj ili priča o prijateljstvu“, kao ni kod trećenagrađenog gospodina Vitomira Ćurčina, elektroinženjera za telekomunikacije iz Zrenjanina, za putopis „Susret u Veroni“.

Nagrade je, i ovoga puta, podelila gospođa Marija Kuka, majka Bebe Kuka, i supruga Dragana po kome naša nagrada i nosi ime.

Pohvalnice i primerke Publikacije „Šetnja kroz vreme“ dobili su i posebno pohvaljeni autori, gospođa Biljana Dimitrijević Martinov, dipl. ekonomista u penziji iz Zrenjanina, za putopis „La Bella Italia“, zatim gospođa Zora Mikić, lekar spec. neuropsihijatar u penziji iz Novog Sada za priču „Oko Zlatiborsko“ i gospođa Olgica Ćurčin, dipl. hemičar u penziji iz Zrenjanina za rad „Zimska avantura“.

Pohvale je podelila gospođa Nadežda Satarić, urednica Publikacije sa najboljim putopisima, koja je naglasila značaj aktivnog starenja, i značaj promovisanja istog i na ovaj način, čime, između ostalog, doprinosimo i smanjenju predrasuda da stariji ne mogu da stvaraju i daju svoj dopirnos društvu. Podsetila je i na slogan Konkursa: „Nisu bitne godine vašeg života, već je bitno kakav život živite u godinama koje imate.“

I ovoga puta, gospodin Vidak Maslovarić, književnik i član komisije imao je reči hvale za naše putopisce i osvrnuo se i na Publikaciju: „Čitaoci ove publikacije zapaziće naglašenu eteričnost autora izabranih radova, posebnost u recepciji stvarnosti koju su videli, proživeli, zapisali okom, sluhom i perom i zahvaljujući ovom konkursu ljubiteljima proze i poezije na uvid ponudili. Valja podsetiti da su još od najranijih srednjevekovnih zapisa do dana danjeg putopisi zauzimali zapaženo mesto u našoj i drugim književnostima, jer anticipiraju najdragocenije u biografskom, etnološkom, istorijskom i drugim viđenjima sveta… Insistiram na tim činjenicama da bih naglasio dragocenost ove literarne forme, jer naratoru pruža mogućnost osobene lirske intonacije i uobličavanje putovanja kroz seriju slika od početka putovanja do njegovog kraja. Viđenje sveta – ljudi, predela, susretanja, nenadnosti, otkrića, rečju sve što u konačnom nadrasta početak i kraj puta.“

vladesataric