Amity

Stop nasilju nad starijim ženama – druga radionica za profesionalce

Prošle nedelje, 14. juna 2017, uoči obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, u prostorijama Mesne zajednice „Gazela”, na Novom Beogradu, održali smo obuku na temu: „Značaj prepoznavanja nasilja nad starijim ženama i obezbeđivanja delotvornih mera zaštite“. Na ovoj edukaciji, učestvovali su stručnjaci iz socijalne zaštite, koji dolaze iz Gradskog centra za socijalni rad Beograd i svih beogradskih odeljenja centara za socijalni rad, kao i iz državnih i privatnih ustanova za smeštaj odraslih i starijih, sa područja grada Beograda.

Bila je to prilika da profesionalci razmene iskustva na teme: kako prepoznati nasilje nad starijim ženama, koje su specifičnosti nasilja nad njima, zašto one o tome ćute, kao i o tome koje mere je potrebno preduzeti da bi se nasilje sprečilo i da bi se pojačale preventivne aktivnosti. Bilo je dosta interesovanja i razgovora o tome kako zaštititi starije žene, koje su korisnice ustanova za smeštaj socijalne zaštite, u slučajevima nasilja od strane drugih korisnika, od strane nesavesnih srodnika koji ih smeštaju u ustanove i mimo njihove volje… Koje sve preventivne mere treba primeniti da do nasilja ne dođe ili da se rizik od istog smanji na najmanju meru?

Učesnici su konstatovali da bi radionica imala i veći efekat, da su se odazvali i predstavnici zdravstvene zaštite, policije i pravosuđa, jer bi to bila odlična prilika da razjasne nesporazume koje imaju u pojedinačnim postupanjima i unaprede međusektorsku koordinaciju i saradnju.

Veoma dobro su ocenili izlaganje profesorke Petrušić, jer je na veoma jednostavan način predstavila novine iz zakonske regulative koje su stupile na snagu 1. juna 2017. godine (Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i Krivični zakonik) i objasnila kako praktično funkcioniše sistem zaštite od nasilja u porodici.

Nepodeljeno je mišljenje učesnika da je neophodno češće organizovanje ovakvih i sličnih skupova profesionalaca na specifične teme zaštite starijih osoba, sa dosta prostora za međusobnu razmenu mišljenja stručnjaka kako bi se i na taj način unapredila zaštita, ove sve brojnije osetljive grupe stanovništva.

Profesionalci su veoma zainteresovani da posebna tema za neku od radionica bude starateljstvo/lišavanje poslovne sposobnosti potencijalnih korisnika za smeštaj u dom ili nakon njihovog smeštaja u dom.

Pohvalili su edukativno-promotivni materijal koji smo proizveli kroz projekat, a nekima se i veoma svideo slogan kampanje: „Nasilje ostavlja trajne modrice na duši“.

Ova aktivnost bila je deo realizacije Projekta. „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“, koji Amity realizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije za ljudska i manjinska prava a u partnerstvu sa lokalnim udruženjima „Zlatiborski krug“ iz Čajetine i „Lužničke rukotvorine“ iz Babušnice.

vladesataric