Amity

Obuka stručnjaka u Užicu o prepoznavanju nasilja nad starijim ženama i obezbeđivanju mera zaštite

U četvrtak, 22. juna 2017, u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Užicu, realizovali smo poslednju od tri planirane radionice na temu: „Značaj prepoznavanja nasilja nad starijim ženama i obezbeđivanja delotvornih mera zaštite“. Cilj ove radionice bio je da se poveća senzibilisanost osoblja zaposlenog u javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva, a u oblasti nasilja nad starijim ženama, kao i da se poveća njihova proaktivnost u pružanju efikasnih i kvalitetnih usluga zaštite od nasilja. Plan je bio da učestvuju stručnjaci iz svih sistema zaštite (socijalna i zdravstvena, pravosuđe i policija), iz svih opština Zlatiborskog okruga. Međutim, nisu se odazvali predstavnici pravosuđa, policije i zdravstvene zaštite, što je bilo primećeno od strane učesnika, koji su zažalili zbog propuštene prilike za razmenu iskustva i izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju tokom obezbeđivanja mera zaštite starijh od nasilja.

Uprkos tome, više od 30 učesnika iz centara za socijalni rad i drugih ustanova socijalne zaštite, kao i iz organizacija civilnog društva Zlatiborskog i 2 opštine Moravičkog okruga, bili su veoma interaktivni u razmeni iskustava i primera iz prakse, kao i izazova u radu, koji su relevantni za temu. Složili su se:

  • da je veliki nedostatak nepostojanje preventivnih programa za zaštitu starijih od nasilja, niti osmišljenih programa na lokalnom nivou za aktivno starenje.
  • da je posebno veliki izazov kako suzbiti ekonomsko iskorišćavanje starijih žena, koje se najčešće susreću sa imovinskim pitanjima koja su izvor za ekonomsko nasilje nad njima, a potom sa fizičkim nasiljem.
  • kada treba da obezbede urgentne mere zaštite starijih u tim slučajevima, praktičari nemaju mnogo mogućnosti, jer ako, na primer, treba da smeste osobu u neku ustanovu, često ne mogu ni to da urade, zbog nedostatka odgovarajućih kapaciteta u ustanovama za specifične potrebe tih starijih osoba.
  • da su profesionalci iz centara za socijalni rad pod konstantnim pritiskom od prevelikih obaveza, zbog velikog broja korisnika kojima treba da pruže razne vrste usluga, a izvršilaca je sve manje. Kažu da na mesta onih koji odlaze u penziju, ne primaju nove, pa su u konstantnom nedostatku kadrova.
  • pojedinci su primetili da postoje i veliki otpori u njihovim zajednicama u borbi protiv nasilja, pa i nasilja nad starijim ženama.

Predložili su da se u praksi izjednače uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se osoba smestila kako u državni, tako i u privatni dom za smeštaj odraslih i starijih. Naglašavaju da je izazov što državni domovi insistiraju na svim neophodnim dokumentima, nalazima i vremenu za odlučivanje da li će korisnik biti primljen ili ne, a kod privatnika je to sve mnogo jednostavnije, jer je dovoljno imati osnovne identifikacione dokumente i lekarske nalaze i sklapa se ugovor o smeštaju.

Drugi predlog je bio da se koncipira program obuke u vidu posebne radionice za primenu preventivnih programa i mera zaštite starijih od nasilja.

Učesnici radionice su naglasili da im je bilo značajno što su čuli podatke iz najnovijih istraživanja o raširenosti i specifičnostima nasilja nad starijim ženama. Takođe im je bilo značajno da što im je prof. Petrušić na jednostavan i pragmatičan način prikazala kako praktično funkcioniše sistem zaštite od nasilja u porodici, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo da se primenjuje od 1. juna 2017. godine.

Skup je privukao pažnju lokalnih i regionalnih medija, pa su novinari tri TV stanice (dopisništva RTS-a iz Užica, regionalne TV Lav i TV5 Užice) sačinili priloge sa događaja i emitovali ih u informativnim emisijama i vestima, sa naglaskom da se radi o kampanji da za nasilje ne postoji opravdanje i da ono ostavlja trajne modrice na duši.

Ova aktivnost bila je deo realizacije Projekta: „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“, koji Amity realizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije za ljudska i manjinska prava a u partnerstvu sa lokalnim udruženjima „Zlatiborski krug“ iz Čajetine i „Lužničke rukotvorine“ iz Babušnice.

vladesataric