Amity

Dobitnici „Draganove nagrade 2017“ na trodnevnom izletu u Vrnjačkoj Banji

Prethodnog vikenda, 23-25. juna, dobitnici „Draganove nagrade 2017“ na Konkursu za najbolji putopis starijih osoba, sa po jednom sebi dragom osobom bili su u Vrnjačkoj Banji, „Kraljici srpskog turizma“. Društvo smo im pravile gospođa Marija Kuka, supruga Dragana, u čiju čast je nagrada i ustanovljena i ja, Nadežda Satarić, predsednica udruženja „Amity“.

Uživali smo u čarima Vrnjačke Banje i okoline, kao i u opojnim mirisima banjskih lipa, koje se nalaze duž Vrnjačke i Lipovačke reke.

Petak je bio dan okupljanja i međusobnog upoznananja svih dobitnika, kao i susreta sa novinarkom Vrnjačkih novina, Marinom Janković i davanjem intervjua za te novine. Veče smo proveli u hladovini, pod kestenima poslastičare „Švajcarija“, gde smo se osvežavali hladnim napitcima i produbljivali tek uspostavljena poznanstva.

U subotu je bio prebogat program, počev od grupnog odlaska u ženski manastir Ljubostinja, koji se nalazi na 15-tak kilometara od Vrnjačke Banje, u blizini Trstenika, a smešten je u dolini planinske, Ljubostinjske reke. Ovaj manastir iz XIV veka je zadužbina kneginje Milice, žene kneza Lazara, koja je u njemu i sahranjena. Posle Kosovske bitke, kneginja Milica i monahinja Jefimija su se zamonašile, sa brojnim udovicama srpskih vlastelina, izginulih u bojevima na Marici i u Kosovu polju, upravo u ovom manastiru. Vođa puta za ovu posetu, bila nam je gospođa Hilda Živković, predsednica „Kola srpskih sestara“ iz Vrnjačke Banje.

Posle posete manastiru, vratili smo se do Vrnjačke Banje i nastavili put Goča, a domaćin na tom putu bio nam je gospodin Milan Vorkapić, učesnik Konkursa iz Vrnjačke Banje i dobitnik posebne pohvale za priču „Put u zavičaj“. Na vrelom junskom danu uživali smo putujući ograncima planine Goč, obraslim hrastovom, a idući ka vrhovima, bukovom i četinarskom šumom, ispresecanim prostranim mirisnim livadama i pašnjacima. Najviša tačka našeg puta bila je 900 metara, što je za skoro 700 metara visinska razlika u odnosu na Vrnjačku Banju.

U podnožju planine Goč, prema opštini Aleksandrovac, u selu Pleš, uživali smo u ručku, u ribljem restoranu „Salus“. Restoran se nalazi na reci Rasini, na nekih 600 metara nadmorske visine.
Svi putnici su bili prepuni utisaka što zbog čistoće vazduha, mira u prirodi, kvaliteta pastrmke, sa ljubavlju uređenog enterijera restorana i svega što nas je okruživalo.

Uveče smo u Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ bili na putopisnoj večeri starijih „Šetnja kroz vreme“, koju su zajednički organizovali Biblioteka i Amity, kako bi predstavili banjskoj publici dobitnike „Draganove nagrade 2017“ i publikaciju u kojoj su objavljeni svi nagrađeni i pohvaljeni radovi (30 putopisa). Književno putopisno druženje je otvorila gospođa Marija Petković, v.d. direktora Biblioteke, koja je biranim rečima uvela publiku u sadržaj večeri, predstavila Udruženje Amity i posebno naglasila da Biblioteka se uključuje u podršku promociji aktivnog starenja, što i jeste cilj ovog našeg konkursa. Na najlepši mogući način predstavili su se i dobitnici prvih nagrada, a publika je imala priliku da uživa, slušajući odlomke iz njihovih nagrađenih putopisa.

Uzbuđenje je bilo toliko veliko i snažno, da smo posle programa nastavili druženje u restoranu hotela „Breza“ do iza ponoći, sređujući utiske sa događaja.

Nedelja je bila dan kada su učesnici po ličnom izboru obilazili banjske lepote, uživajući u cvetnim parkovima, fontanama, obilazeći pijacu, prepunu sezonskih proizvoda poljoprivrednika iz okolnih sela.

Na rastanku, svi su konstatovali da je druženje bilo nezaboravno i obećali da će širiti priču među svojim poznanicima i prijateljima o konkursu za najbolji putopis starijih osoba, te da veruju da će sledeće godine biti i više učesnika.

Fotografije možete potražiti na našoj fejsbuk strani….

vladesataric