Amity

Veliko interesovanje građana i javnih službenika Čajetine za brigu o starijima

Danas smo u Čajetini, u partnerstvu sa Udruženjem „Zlatiborski krug“, realizovali treću po redu tribinu na temu „Prepoznavanje, prevencija i značaj reagovanja u slučajevima nasilja nad starijim ženama“.

U izuzetno prijatnom prostoru Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“, gotovo da nije bilo mesta za sve zainteresovane, počev od mladih volontera, studenata, penzionera, članova organizacija civilnog društva, zaposlenih u javnim ustanovama, do predstavnika Opštine Čajetina. Svi oni su želeli da učestvuju na tribini, da čuju uvodna izlaganja, diskutuju i postave pitanja, a u vezi sa zaštitom starijih, posebno starijih žena.

Nije bilo teško zaključiti da se u Čajetini velika pažnja poklanja najstarijim sugrađanima, što potvrđuje i informacija da su uspeli da organizuju servis pomoći u kući starima u sve 23 mesne zajednice opštine. Ni u jednom selu nisu zaobišli samohrane starije kojima je pomoć potrebna. Trenutno imaju 90 korisnika iz 86 staračkih domaćinstava. Uslugu u najvećoj meri finansira lokalna samouprava, u sufinansiranju učestvuju i korisnici, a pružalac usluge je Udruženje „Zlatiborski krug“.

Koliku pažnju Čajetinci posvećuju temi zaštite starijih svedoči i činjenica da je na našoj tribini učestvovala i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine, gospođa Bojana Božanić, koja se i obratila učesnicima.

Žene iz generacije starijih su pričale o svojim životnim iskustvima i naglasile koliko je važno imati dobre odnose međusobnog razumevanja u porodici za probleme svih njenih članova. U praksi, često to nije slučaj. Govorile su i o pojedinačnim iskustvima njihovih doprinosa u porodici, kao negovatelja bolesnih članova, kao baki koje žele da pomognu svojim unucima, svojim mlađim članovima u kućnim i poslovima u bašti. Pričale su i o učešću u berbi malina. Mi smo svim učesnicima skrenuli pažnju da je to dobro, ali da one jednostavno nekada treba da kažu ’dosta je, ja više ne mogu’, a mlađi treba da primete i da previše ne opterećuju najstarije. Bilo je pitanja o stavovima uvodničarki oko smeštaja starijih u domove. Osećalo se u vazduhu da stariji, makar koji su učestvovali na tribini, nisu pristalice da život završe van svog kućnog ognjišta.

Učesnici su se složili da uprkos činjenici što stariji često ćute o nasilju, da ih treba podsticati da o njemu govore i traže zaštitu i to ne samo zbog toga što je nasilje zakonom zabranjeno, već što starije osobe, a posebno starije žene imaju pravo na ličnu sigurnost i bezbednost, na kvalitetan i dostojanstven život u starosti.

vladesataric