Amity

Poseta članica Mreže HumanaS Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Povodom obeležavanja 1. oktobra – Međunarodnog dana starih, članice Mreže HumanaS organizovale su posetu delegacije starijih žena nadležnima u ministarstvu za socijalna pitanja. Poseta je upriličena 11. oktobra 2017, a primio nas je pomoćnik ministra, gospodin Miloš Janković.

U veoma prijatnom i opuštenom razgovoru, članice delegacije su ga upoznale da je fokus njihovog angažmana u ovoj godini usmeren na starije žene. Volonterke iz Crvenog krsta Kragujevac i Savski venac pričale su o svojim praktičnim doprinosima boljem životu svojih starijih sugrađanki i svom ličnom, kroz aktivizam. Nataša Todorović iz CK Srbije upoznala je pomoćnika sa ključnim aktivnostima Crvenog krsta na podršci starijima na nivou cele Srbije, istakavši da se i pojedine organizacije Crvenog krsta na opštinskom nivou licenciraju kao pružaoci usluga pomoći u kući starijima. Predstavnica Hleba života je takođe govorila da su i oni u proceduri licenciranja za pružaoca usluga pomoći u kući odraslima i starijima. Predstavnica Amity-a je upoznala pomoćnika sa tim da Amity ove godine vodi kampanju „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“, kao i da je upravo juče predstavio ključne nalaze i preporuke iz istraživanja života i potreba staračkih domaćinstava na Novom Beogradu. Ukazala je da su upravo starije žene u neravnopravnijem ekonomskom položaju u odnosu na starije muškarce, da je njihovo zdravstveno stanje lošije, a da je i danas veliki teret na njima, bilo kao neformalnim negovateljima bolesnih članova porodice, ili jednostavno zato što je na njima i dalje briga o kućnim poslovima, a čak su i oslonac svojoj deci i unucima, jer im u praktičnim stvarima radom pomažu.

Ukazala je na ključne preporuke proistekle iz Zakona, a koje se tiču izmena Zakona o volontiranju, izmena Zakona o socijalnoj zaštiti i upodobljavanja radnog zakonodavstva, kako bi se položaj starijih popravio, kako bi se pružila adekvatnija podrška članovima porodice koji brinu o svojim bolesnim starima i kako bi se stvorio pogodniji okvir za podsticanje dobrovoljnih inicijativa građana, uključujući i organizovanje volonterskih akcija.

Pomoćnik ministra nam je ukazao da će i u 2018. godini iz budžeta Republike Srbije biti izdvojeno 700 miliona za usluge u zajednici, 120 miliona za projekte OCD i 100 miliona za projekte udruženja OSI. Tu će biti prostora za podršku aktivnostima udruženja koje su usmerene na starije.

vladesataric