Amity

Započeli smo realizaciju radionica „Susretanje generacija“

Bilo je danas veoma živo u Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, u prostorijama Mesne zajednice „Gazela“, na Novom Beogradu, jer je to bio prvi od deset planiranih susreta dece i starijih. Okupila se grupa učenika četvrtog razreda Osnovne škole „Laza Kostić“ i grupa starijih Novobeograđana, koji žive sami.

Tokom upoznavanja, predstavljali su se jedni drugima na način što su pričali sa kim žive i deca koja im je najdraža igra sada, a stariji šta su po zanimanju i koja im je najdraža igra bila kada su oni bili četvrtaci. Svi su se najviše zadržali pričajući o najdražim igrama. Tako se ispostavilo da i današnjim generacijama dece sa desetak godina i generacije 65 i više godina, praktično imaju i neke zajedničke igre. I jedni i drugi su pričali o igranju žmurke, šuge, igranju sa klikerima i školice. Dosta današnje dece je reklo da najviše voli loptu, a isto to su pričali i stariji, s tim što su oni pričali kako tada, u njihovo vreme detinjstva, nije bilo pravih lopti kao današnjih fudbalskih, odbojkaških, košarkaških, već su oni pravili lopte krpenjače. Starije gospođe su pričale kako su pravile lutke od krpa, što je bilo veoma zanimljivo današnjim učenicima. Interesantna im je bila i priča kako se nekada davno igralo klisa i maške. Deci su bile zanimljive i priče kako su neki stariji pravili konopac od loze, preko koga su preskakali, vukli probušene, stare šerpe, jer nisu imali igračaka, ili su se pak igrali sa golubovima. Tada nije bilo društvenih igara, o kojima su govorili današnji četvrtaci.

Deci su bile zanimljive i priče o odrastanju u Beogradu, za vreme Drugog svetskog rata i kako se tada nije smelo biti na ulici, posle 6 sati uveče.

Nakon upoznavanja i stvaranja dobre atmosfere u grupi, radni terapeut im je predstavila program šta će raditi tokom narednih susreta.

Radionica je završena tako što su deca pokazala starima šta sve znaju da pevaju, a stariji su njima recitovali pesme Vojislava Ilića i čika Jove Zmaja.

Ovo je jedna od aktivnosti iz Projekta “Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana” koji je podržan od strane Crvenog krsta Srbije.

vladesataric