Amity

Književno druženje učesnika Konkursa za najbolji putopis starijih 2018 u Kragujevcu

Juče, 29.maja 2018.u Crvenom krstu Kragujevac, na književnom druženju učesnika IV Konkursa za najbolji putopis starijih za „Draganovu nagradu 2018“, koji je sprovelo Udruženje „Snaga prijateljstva“ Amity dodeljena je 1 pohvala autorki Miroslavi Matić, za priču „Otkrivanje Jordana“. Svoj putopis: „Kolo vodim maramicom mašem“ sa kojim je učestvovala na ovogodišnjem Konkursu predstavila je gošća iz Čačka, autorka Nada Sretenović.

Promovisana je i Publikacija „Riznica sećanja“, koja izlazi četvrtu godinu za redom, a u kojoj su objavljeni putopisi 15 nagrađenih, 14 posebno pohvaljenih autora i 1 rad majstora pera, od ukupno 116 koliko ih je učestvovalo na ovogodišnjem konkursu.

„Cilj Konkursa Amity-a i Bebe Kuka, ćerke Dragana u čiju čast i sećanje je nagrada i osnovana, je da podrži aktivno starenje tj. da doprinese stvaranju okruženja u kome će stariji – njihove misli, emocije, znanje i životno iskustvo – biti poštovani na način na koji to uistinu zaslužuju“, naglasila je Nadežda Satarić, iz Amity-a. Pohvalila je starije Kragujevčane, članove Crvenog krsta i ostale, koji svake godine učestvuju na ovom konkursu i svake godine dobijaju pohvale i nagrade.

Na druženju je učestvovao i književnik, Vidak Maslovarić, član komisije za izbor najboljih putopisa, koji je rekao: „I ove godine moguće je zapaziti, da je literararna individualnost autora odredila njihove putopisne domete, a karakteriše ih osobena samosvojnost i želja da se viđeno, a dragoceneo zapiše, da bi se omogućilo inima, da u tihosti svojih, ne retkih osama, približe svojim emocijama daleke predele i ljude.

Književnik Miljurko Vukadinović, koji je napisao recenziju za publikaciju „Riznica sećanja“, sa naslovom Putovanje kroz dušu i svet, podsetio je učesnike druženja: „da se na krilima mašte uvek putuje u svim pravcima i kasebno i kasvetno.“

Zahvalnost dugujemo članovima „Kutka za kvalitetnije starenje“, a posebno Milki Ignjatović, predsednici Veća članova „Kutka“ i Bojki Ćirović, zaposlenoj u Crvenom krstu, za odličnu organizaciju događaja, koji je propratila i RTV Kragujevac.

vladesataric