Amity

Sa dodele Draganove nagrade 2018 Nišlijama

U prostorijama Društva arhitekata Niš u veoma prijatnoj atmosferi, družili smo se juče, 05. juna 2018, sa dobitnicima nagrada za najbolje putopise starijih iz Niša, njihovim prijateljima i poznanicima i mladim glumcem Narodnog i Akademskog pozorišta u Nišu, Milošem Unićem.

Najuzbuđenija je bila dobitnica prve nagrade za najbolju žensku priču, lekarka u penziji, gospođa Miroslava Miljković. Objasnila je prisutnima zašto priča „Slike sa Vlasine“, čitala je odlomke iz iste i pobrala burne aplauze svih prisutnih, jer se njen: „rad istakao izuzetno lepim pripovedačkim stilom i tečnim, slikovitim pripovedanjem koje čitaocu daruje svojevrsni doživljaj nesvakidašnje lepote Vlasine.“ (mišljenje člana komisije). Dobila je cveće i poklone i od svojih najmilijih i od prijatelja. Njen suprug i kćerka su na kraju i priredili koktel posluženje za sve učesnike skupa u čast njihove Miroslave.

Ništa manje nije bio uzbuđen ni dobitnik prve nagrade u kategoriji najbolja priča o putovanju po Srbiji, prosvetni radnik u penziji, gospodin Stamen Milovanović. I on je čitao odlomke iz „Putovanje“, pričom koja obiluje rečitim, slikovitim opisima i autentičnim doživljajima autora i vodi nas na putovanje kroz lepote ovih krajeva ka Esferliku.

Gospodin Dušan Mijajlović Adski, književnik i pesnik, dobio je drugu nagradu za putopisnu pesmu „Svekodnevlje u Toplici“, koja predstavlja svojevrsni niz putopisnih trenutaka, pravih bisera uhvaćenih i upletenih u mrežu koja opisuje iskrene doživljaje autora, nanizane u autentičnom duhu japanskih haiku majstora.

Gospodin Milivoje M. Stanković čitao je svoju pesmu „Kuća u Zaplanju“, za koju je dobio posebnu pohvalu.

Mladi glumac, Miloš Unić, je takođe razgalio učesnike, recitujući najlepšu pesmu za svečani dolazak proleća „Mart“, od Mike Antića:

“Kad mi dođe da idem,
mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću.
Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem
i ja idem kao lud
– unutra u mene…”

Recitovao je i druge, ali ova je nekako najviše prijala učesnicima u datom trenutku.

Svečani trenutak zabeležila je i regionalna TV Belami iz Niša.

Dugujemo veliku zahvalnost Društvu arhitekata Niš i gospodinu Zoranu Čemerkiću, što su nam omogućili da koristimo prelepi prostor njihove Galerije za ovaj događaj

vladesataric