Amity

Podeljene nagrade za najbolji putopis starijih i autorima iz Vojvodine

U Udruženju penzionera grada Novog Sada, u petak 08. juna, na književnom druženju učesnika IV Konkursa za najbolji putopis starijih za „Draganovu nagradu 2018“, podelili smo 3 nagrade od ukupno 15 i 6 posebnih pohvala autorima koji dolaze iz Vojvodine.

Trodnevno putovanje sa dragom osobom u Vrnjačku Banju dobio je Momčilo Janjičić Momos iz Inđije za pesmu „Solunski nokturno“ sa kojom je osvojio I mesto u kategoriji putopisna pesma.

Drugonagrađeni autori, Slobodan Boco Bajić iz Morovića za priču „Gitarijada“ i Ilona Paunić iz Novog Sada za priču „Dosanjan san“, dobili su novac za večeru sa dragom osobom u omiljenom restoranu u svom mestu.

Posebne pohvale dobilo je 6 autora iz Vojvodine od ukupno 36 koliko ih je učestvovalo na ovogodišnjem Konkursu: Biljana Benić iz Apatina, Biljana Dimitrijević Martinov iz Zrenjanina, Smilja Pešić iz Iriga, Vitomir Ćurčin iz Zrenjanina, Zlata Rakić iz Novog Sada i Zorica Galonja iz Gerontološkog centra Subotica.

„Cilj Konkursa Amity-a i Bebe Kuke, ćerke Dragana u čiju čast i sećanje je nagrada i osnovana, je da podrži aktivno starenje tj. da doprinese stvaranju okruženja u kome će stariji – njihove misli, emocije, znanje i životno iskustvo – biti poštovani na način na koji to uistinu zaslužuju“, naglasila je Nadežda Satarić, urednica Publikacije „ Riznica sećanja“ u kojoj je objavljeno 30 najboljih radova sa ovogodišnjeg Konkursa..

U pogovoru za Publikaciju „Riznica Sećanja“ književnik, Vidak Maslovarić, član komisije za izbor najboljih putopisa, je napisao: „I ove godine moguće je zapaziti, da je literararna individualnost autora odredila njihove putopisne domete, a karakteriše ih osobena samosvojnost i želja da se viđeno, a dragoceneo zapiše, da bi se omogućilo inima, da u tihosti svojih, ne retkih osama, približe svojim emocijama daleke predele i ljude.

Ovakvo kolektivno predstavljanje, a ovaj zbornik to čini – i bez pojedinačnog detaljnijeg analiziranja i određivanja vrednosnog suda, predstavlja paradigmu ozbiljnog pristupa u predstavljanju truda, koji je naglašeno paraboličan, naročito ako se ima u vidu, da su neki učesnici konkursa imena ostvarene spisateljske emanacije.“

Moto i ovogodišnjeg Konkursa bio je „Nisu bitne godine vašeg života. Bitno je kakav život živite u godinama koje imate.“

Dugujemo veliku zahvalnost Udruženju penzionera grada Novog sada i gospođi Olgi Kovač što su nam omogućili da i ove godine književno druženje upriličimo u njihovim prostorijama.

vladesataric