Amity

O prevenciji i prepoznavanju nasilja nad starijim ženama i obezbeđivanju efikasnih mera zaštite

U Smederevskoj Palanci, u petak, 29. juna 2018.g realizovali smo radionicu za zaposlene u javnim ustanovama i predstavnike OCD iz Podunavskog okruga a koji rade na prevenciji i zaštiti od nasilja kome su izložene starije žene.

Bila je to prilika da stručnjaci razmene iskustva i razgovaraju o izazovima sa kojima se suočavaju u praktičnom radu kada je u pitanju nasilje nad starijim ženama. Kako ga prepoznaju i šta preduzimaju. Stručnjaci iz Smederevske Palanke su i na delu pokazali da imaju uspostavljenu Mrežu za zaštitu žrtava od nasilja u porodičnom kontekstu i da ona dobro funkcioniše. Na ovoj radionici aktivno su učestvovali predstavnici svih bitnih sistema zaštite iz S.Palanke: policije, socijalne zaštite, pravosuđa, zdravstva i OCD. Izneli su i primer dobre prakse da kada treba urgentno izmestiti stariju ženu žrtvu nasilja, oni to rade njenim smeštajem u hraniteljsku porodicu, umesto u ustanovu socijalne zaštite za smeštaj ili u sigurnu žensku kuću. To jeste bolje rešenje jer starija žena ostaje u svojoj lokalnoj zajednici i u kućnim uslovima.

Predstavnica Amity-a je govorila specifičnostima nasilja nad starijim ženama, istakavši da dok mlade žene jasno razlikuju bol i patnju, izazvanu nasiljem, od posledica bolesti, kod starijih žena, granica između bola izazvanog nasiljem i bola izazvanog bolešću je nejasna i ta razlika je nevažna u njihovom iskustvu. Ukazala je i da su od finansijske zloupotrebe u većem riziku starije udovice, razvedene, usamljene starije žene. Skrenula je pažnju da se nasilje češće javlja kod žena starih 85. i više godina koje pate od kognitivnih smetnji a korisnice su neke od usluga nege, od strane formalnih ili neformalnih negovatelja. Podsetila je i na posledice nasilja i na neke od razloga starijih žena za prikrivanje istog.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Uprave kriminalističke policije – Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, se osvrnuo na: statistiku prijave nasilja, posebno nasilja nad starijim ženama i o značaju koorinacije svih aktera uključenih u zajedničku borbu protiv njega. Naglasio je da je ključno za prevenciju nasilja da žrtva ili neko umesto nje prijavi nasilje.

Članice udruženja Femina su odlično pripremile i organizovale radionicu koja je deo aktivnosti Projekta „Prepoznajmo nasilje nad starijim ženama i sprečimo ga“ koji zajednički realizujemo u opštinama Podunavskog, Braničevskog i Beogradskog okruga a pod pokroviteljstvom Kancelarije za ljudska i manjinska prava u okviru programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2018.godinu“

vladesataric