Amity

Javni čas međugeneracijske solidarnosti

U petak, 21. septembra 2018. godine, realizovali smo završni javni događaj u okviru Projekta „Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana“, koji smo realizovali u saradnji sa Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ i Osnovnom školom „Laza Kostić“u periodu od novembra 2017. do septembra 2018.godine. Ovo je bio samo jedan od mini-projekata u sklopu Projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“, čiji je nosilac Crveni krst Srbije, a ceo projekat finansira Evropska unija, Austrijski Crveni krst i Austrijska razvojna agencija.

Na Završnom događaju podsetili smo se šta smo sve radili kroz ovaj projekat i uživali u izložbi radova i programu koji su nam priredila deca i stariji, učesnici na nekim od 30 radionica koje smo realizovali.

Na međugeneracijskim radionicama „Susretanje generacija“, čiji je cilj bio spajanje mlađih i starijih generacija i razvijanje modela za transfer znanja i veština, učestvovalo je ukupno više od 90 osoba

Na međugeneracijskim radionicama „Susretanje generacija“, čiji je cilj bio spajanje mlađih i starijih generacija i razvijanje modela za transfer znanja i veština, učestvovalo je ukupno više od 90 osoba, učenika III i IV razreda OŠ„Laza Kostić“, mladih osoba sa invaliditetom i starijih osoba iz staračkih domaćinstava sa Novog Beograda. Oni su tokom radionica ne samo učili nove tehnike izrade ručnih radova i crtanja, farbanja uskršnjih jaja, već su i razgovarali i razmenjivali iskustva na razne interesantne zajedničke teme. Koje dečije igre su bile popularne pre 60-70 godina a koje danas? Kako se nekad provodio školski raspust a kako ga danas deca provode? Gde su stariji ranije putovali i šta su oni učili na tim putovanjima a kako to danas izgleda? Zašto je važno dobro učiti i zašto je važno znati više stranih jezika?… Ovo su bile samo neke od tema o kojima se razgovaralo

Kroz Projekat, pružali smo i informativne i savetodavne usluge iz oblasti socijalne, zdravstvene i porodično-pravne zaštite starijima sa Novog Beograda i njihovim neformalnim negovateljima

Kroz Projekat, pružali smo i informativne i savetodavne usluge iz oblasti socijalne, zdravstvene i porodično-pravne zaštite starijima sa Novog Beograda i njihovim neformalnim negovateljima. Informacije i savete dobilo je 88 Novobeograđana, koji su zvali telefonom, dolazili u kancelariju Amity-a ili u prostorije Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom ili u Mesnu zajednicu „Dunavski kej“.

Održali smo i radionicu za profesionalce na temu: „Značaj prevencije i prepoznavanja nasilja nad starijima, kao i obezbeđivanja efikasnih mera zaštite“, u junu 2018. godine.
Na ovom završnom javnom događaju u kome su učestvovala deca i stariji, prisustvovali su i roditelji dece, mlade osobe sa invaliditetom i komšije, zatim učitelji dece iz OŠ „Laza Kostić“, direktorka Centra i predstavnici Crvenog Krsta Srbije, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević.

Postignuća iz ovog projekta predstavićemo i na tradicionalnoj manifestaciji Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novi Beograd, 28.septembra 2018. godine, na platou ispred opštine Novi Beograd, koja počinje u 13 časova.

vladesataric