Amity

Reakcija g. Rada Čeperkovića na Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti

КADA ĆE PRESTATI URUŠAVANJE SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE I CENTARA ZA SOCIJALNI RAD U SRBIJI?

Na moju odluku da se ovim putem obratim javnosti presudno je uticao apel i napori uvaženog prof. Milorada – Bate Milovanovića, koji za cilj imaju zaustavljanje daljeg urušavanja sistema socijalne zaštite i naročito centara za socijalni rad, kao bazičnih ustanova socijalne zaštite. Prof. Milovanović je, bez ikakve dileme, najcenjeniji profesor među socijalnim radnicima zaposlenim u centrima za socijalni rad u Srbiji, iako je i više od 25 godina u penziji. Nikoga stručnog to i ne čudi, jer je prof. Milovanović živa enciklopedija socijalnog rada i socijalne zaštite. Najbolji metodičar socijalnog rada koga je ovaj narod do sada iznedrio.

Zbog svega toga i ne čudi što je upravo on – dr Milorad Milovanović u svom originalnom tekstu argumentovano ukazao na najbitnije manjkavosti i potencijalnu štetu ukoliko predloženi Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti bude usvojen u Skupštini Republike Srbije. Lično, kao socijalni radnik sa 35 godina profesionalnog iskustva, u potpunosti podržavam stav uvaženog prof. Milovanovića, ali i njegovo obraćanje svim relevantnim činiocima, kako bi se sprečilo donošenje još goreg Zakona od postojećeg.

Кao neko ko je u periodu od 2003-2012.bio predsednik Asocijacije centara za socijalni rad Srbije, mogu posvedočiti da je projektno orijentisana grupa univerzitetskih profesora, zajedno sa za to pogodnim profesionalcima u oblasti socijalne zaštite i Ministarstva, isforsirala donošenje nesrećnog Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad (,,Sl.Glasnik RS” br. 59/2008), koji je grubo derogirao brojne odredbe tada važećeg Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana (,,Sl. Glasnik RS” br. 36/1991). Ovakva haotična situacija je trajala gotovo tri godine, sve do donošenja aktuelnog Zakona o socijalnoj zaštiti (,, Sl. Glasnik RS” br. 24/2011), koji je i bukvalno rađen kako bi se uskladio sa pomenutim Pravilnikom, kao podzakonskim aktom!? Sada aktuelni Zakon o socijalnoj zaštiti verifikovao je brojne promene u sistemu socijalne zaštite i posebno centara za socijalni rad, što je od pomenutog Pravilnika na ovamo donelo brojne posledice po sistem socijalne zaštite i centre za socijalni rad, ali i korisnike naših usluga. Najveća manjkavost Pravilnika i aktuelnog Zakona je da je akcenat stavljen na formu, a manje na suštinu i ambijent. Uvedeni su brojni obrasci i procedure, što je automatski dovelo do skraćenja efektivnog vremena za neposredan rad sa korisnikom. U pomenutom Pravilniku i aktuelnom Zakonu čovek – korisnik naših usluga doveden je na nivo SLUČAJA! Do pomenutog Pravilnika i aktuelnog Zakona o socijalnoj zaštiti čovek-građanin koji dođe na vrata Centra za socijalni rad, bio je lice u stanju socijalne potrebe. Sada je čovek-slučaj!!! Stručni radnici su postali tzv. voditelji slučaja. Nepodeljeno je mišljenje stručnjaka da je Srbiji i građanima potreban novi Zakon o socijalnoj zaštiti. Predhodni ministar g-din Vulin je to podržao i krenule su pripremne radnje i preliminarni rad, da bi novi ministar Zoran Đorđević od toga odustao i odlučio se za izmene i dopune Zakona. Tako smo i dobili Nacrt zakona o izmeni i dopuni zakona o socijalnoj zaštiti, koji loša rešenja čini još gorim! Centre gotovo svodi na administrativno upravni organ, što je i bio pre 60 godina! Кao što stara izreka veli, što se kuso rodi – to se popraviti ne da.

Želim da naglasim i da je stav nekompromitovane stručne javnosti o predloženom Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti izrazito negativan. U procesu javne rasprave koju je sprovelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao predlagač Zakona, Asocijacija centara za socijalni rad Srbije, koja okuplja i predstavlja sve centre za socijalni rad i zaposlene stručne radnike u njima, zbog nekonzistentnosti i loših rešenja koje nudi ovaj Nacrt Zakona – očekivala je od nadležnih u Ministarstvu da će ovaj Nacrt povući i započeti ozbiljan rad na izradi potpuno novog Zakona o socijalnoj zaštiti, koji bi bio zaista u najboljem interesu najugroženijih građana i porodica, ali koji bi uvažavao i dosadašnja pozitivna iskustva i praksu centara za socijalni rad, stvaranu duže od 60 godina. Šta profesionalci zaposleni u centrima za socijalni rad misle o aktuelnom Zakonu o socijalnoj zaštiti i Pravilniku o organizaciji, normativima i standardima rada u centrima za socijalni rad zainteresovani mogu videti na stranicama GLASA CENTARA, informativnom biltenu Asocijacije centara za socijalni rad Srbije (…Glas centara br.57/jun2018 str.28-31)

Stoga pozivam vrle prepisivače zapadnih modela u ovoj oblasti da odstupe i prepuste mesto stručnijim i nekompromitovanim kolegama, koji će pristupiti izradi potpuno novog Zakona o socijalnoj zaštiti na krajnje odgovoran način, uvažavajući materijalne mogućnosti države i ambijent, ali i višedecenijska iskustva i dobru praksu centara za socijalni rad, kao ogroman resurs.

Rade Čeperković
Diplomirani socijalni radnik, CSR Vrnjačka Banja

vladesataric