Amity

Sa dodele „Draganove nagrade 2019“ u Beogradu

Nije bilo slobodnog mesta u prepunoj sali Rimske dvorane Biblioteke grada Beograda, na sinoćnjoj dodeli „Draganove nagrade“ za najbolje putopise starijih osoba u 2019. godini. Stajalo se i u hodniku, samo da bi se čulo i makar malo osetio delić odlične atmosfere koja je vladala. Bio je to susret četiri generacije. Došle su praunuke, unuci, sinovi i zetovi, partneri i prijatelji dobitnika nagrada i pohvala, i drugi učesnici sa ovogodišnjeg konkursa, da podele radost druženja sa putopiscima i uživanja u emocijama iskazanih rečima. Nije se znalo ko je bio uzbuđeniji, laureati nagrada ili njihove drage osobe ili organizatori Konkursa. Podelili smo četiri od petnaest nagrada i četiri od petnaest pohvala.

Nagrade i pohvale delile su Marija Kuka, supruga Dragana u čiju čast i sećanje je nagrada i osnovana i Aleksandra Jovanović, predsednica komisije za ocenjivanje radova i urednica portala Penzin.

Prvu nagradu za najbolju žensku putopisnu priču dobila je Mirjana Nikolić, vajarka iz Samoša, kod Kovačice, za putopis „Dodir kolena (u večnom gradu)“. Prvu nagradu za najbolju putopisnu pesmu primila je Jovanka Stojanović, službenica u penziji iz Beograda, za pesmu „Sentandreja“. Jovanki Dimitrijević, ekonomisti u penziji iz Beograda, za žensku putopisnu priču „Zavičaju u pohode“ pripala je druga nagrada, a Ani Horvat, tekstilnoj radnici u penziji i ponosnoj stanarki Gerontološkog centra Pančevo, takođe druga nagrada, za putopisnu pesmu „Ruže zavičaja“.

Predstavili su nam i izvode iz posebno pohvaljenih radova: Gordana Krajačić iz putopisa „Sećanje na Australiju“, Veronika Veljić iz putopisa „Povratak iz Grčke“, Stevan Buković iz putopisne pesme „Odmah tu ispod 66 paralele“. Iz pohvaljenog rada najstarijeg učesnika na Konkursu, Budimira Bude Stankovića, „Hvala ti majko prirodo“, odlomke je čitala predsednica literarne sekcije Crvenog krsta Savski venac, Jelena Masnikosić.

Skup je uveličala svojim prisustvom i emotivnim obraćanjem učesnicima konkursa i svima prisutnima, Tatjana Prijić, predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji podržava ovu akciju.

Zahvalnost dugujemo i Biblioteci grada Beograda i posebno Isidori Injac, što nam već petu godinu za redom otvaraju vrata Biblioteke, hrama knjige, i što su i oni promoteri naše akcije, promocije aktivnog starenja i promocije pisanja i čitanja među starijom populacijom.

Ova kontinuirana akcija doprinosi i smanjenju stereotipa i predrasuda, koje su inače sve prisutne u odnosu na stariju populaciju, kako u našoj zemlji, tako i u drugim zemljama u okruženju.

Bilo je ovo prvo putopisno druženje, od ukupno pet, koliko ćemo ih upriličiti tokom maja i juna ove godine.

vladesataric