Amity

Sa dodele Draganove nagrade 2019 u Novom Sadu

Juče smo se družili sa učesnicima ovogodišnjeg konkursa za najbolji putopis starijih osoba iz Vojvodine, njihovim gostima i članovima literarne sekcije Udruženja penzionera grada Novog Sada.

Predstavili smo zbornik nagrađenih i pohvaljenih ovogodišnjih radova, „Putujući spomenar“ i dodelili tri nagrade i tri pohvale najboljim putopiscima.

Za najbolju mušku priču, prva nagrada je pripala Vladimiru Cvijinu Spremu, pravniku u penziji iz Kaća, za priču „Tabanovića fijakerom do rodnog sela“. Poduhvat ovog putpisca vredan je divljenja. U svojoj osmoj deceniji, prepešačio je u jednom danu 63km od Novog Sada do Mladenova, svog rodnog sela, upoznajući nas sa istorijom i kulturom mesta pored kojih je prošao.

Drugu nagradu za najbolju mušku priču dobio je Jaroslav Kombilj, diplomirani inženjer tehnologije u penziji iz Vrbasa, za putopis „Put do banje“. Kroz ovu priču pisac opisuje malo poznatu banju Pačir, a daje sažet pregled još nekih od najznačajnijih turističkih mesta naše lepe domovine.

Drugu nagradu u kategoriji Putovanje po Srbiji, dobio je Miodrag A. Đukić, mašinski konstruktor u penziji iz Novog Sada, za priču „U poseti umirućem prijatelju“. Ovo je tako dobro ispričana priča o sudbini železničke stanice Beograd, koja je završena pre 133 godine, a koja je danas zatvorena. Iz putopisa saznajemo podatak da je arhitekta još 1884. godine predvideo čekaonicu za majke sa decom i pružio im mogućnost da na miru podoje i u čisto presvuku bebe.

Među posebno pohvaljenim autorima su i: Ljiljana Fijat, doktor ekonomskih nauka iz Novog Sada, za putopis „Planina nad kojom bogovi farbaju nebo“ i Milica Marinković, ekonomista iz Sombora, za priču „Vraćam se bezdane, tebi“. Aleksandar Damjanović, diplomirani inženjer tehnologije u penziji iz Novog Sada, naš prvi majstor pera, predstavio je priču „Malta – susret sa lepotom i nepoznatom praistorijom“.

Dugujemo posebnu zahvalnost gospođi Olgi Kovač, predsednici literarne sekcije Udruženja penzionera grada Novog Sada, za gostoprimstvo i veliku podršku u ovoj našoj akciji, kroz koju promovišemo aktivno starenje.

vladesataric