Amity

Obeležili smo Međunarodni dan starijih

Bio je juče praznik za skoro stotinu starijih osoba iz Novog Pazara, Bora, Kragujevca, Uba, Sremske Mitrovice i iz Beograda, koje su imale priliku da dođu u Narodnu Skupštinu Republike Srbije, na skup „Srbija za sve generacije“, organizovan povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Starijima smo prvo priredili panoramsko razgledanje Beograda otvorenim autobusom, što je za njih bio pravi praznik. Posebno je obilazak grada značio starijima koji nikada i nisu bili u Beogradu.

Potom su u Skupštini bili u prilici da čuju prigodna obraćanja ministra Zorana Đorđevića i v.d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzane Paunović, povodom praznika starijih.

Nakon njihovih obraćanja, učestvovali su i na panel diskusiji, na kojoj su, pored predstavnice Amity-a, govorili predstavnik Udruženja penzionera opštine Vračar, starijih žena iz naselja Kucure (opština Vrbas) i pedagog u penziji iz Beograda. Na panel diskusiji bilo je reči o značaju aktivnog starenja, o potrebama za većom društvenom uključenošću starijih u život lokalne zajednice i u odlučivanje o stvarima koje ih se tiču. Razgovor se vodio i o postojećem jazu između generacija i kako ga prevazići, a zatim i o izazovima sa kojima se susreću stariji i njihovi srodnici, kada treba otići na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite. Tom prilikom, naglašen je i nedostatak servisa i usluga u lokalnim zajednicama, koji bi omogućili starijima što duži ostanak u svojim kućama i stanovima, što je i najprirodnije okruženje za njihov život u starosti.

Gosti su imali prilike i da uz pratnju kustosa, obiđu Narodnu Skupštinu i da čuju neke informacije o njenoj istoriji.

Događaj su organizovali Narodna Skupština RS, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Amity.

vladesataric