Amity

Koji problemi muče sredovečne i starije žene iz Šida

Bili smo u prilici da na jučerašnjoj tribini u Šidu razgovaramo sa sredovečnim i starijim Šiđankama o prepoznavanju diskriminacije i nasilja, prevenciji i zaštiti od istih. Kao asocijacije na reč diskriminacija učesnice su navele da je to ponižavanje i ugroženost njihovih ljudskih prava i potom nastavile da pričaju o problemima koji ih muče. Na prvom mestu izdvojile su pitanja loših materijalnih prilika u kojima one žive a i njihovi najbliži pa otuda stalni odlazak mlađih na rad u druge zemlje. Na popisu stanovništva u 2011.godini u Šidu je živelo 34 hiljade stanovnika od kojih 5.759 onih sa 65 i više godina i to je bila opština sa najstarijim stanovništvom (prosečna starost 42,6 godina) u Sremskoj oblasti. Kažu da je danas znatno manje ukupno stanovnika a više onih najstarijih. Kažu da mlađi odlaze na rad u Hrvatsku, Austriju, Nemačku, a oni koji su tu teško žive, jer osim sezonskih poslova u poljoprivredi teško se može dobiti neki stalni posao. Za nadnicu od 200 dinara po satu rade i žene starije od 70 godina kako bi bar malo popravile svoje finansije. Kažu da se od penzije od 10 hiljada ne može živeti. Jedna baka je ponela i na ovaj skup orahe u ljusci koje skuplja po selu kako bi ih prodala za 100 dinara po kilogramu. Sigurno joj treba više od dana da hoda i traži gde ima neki nepokupljen orah od strane vlasnika, da bi skupila kilogram, a pitanje je kad će ga prodati.

Teško im pada što su njihova deca otišla i odvela i unuke kojima se najstariji inače najviše raduju. Onima koji su koristili usluge pomoći u kući, koje je tri godine za redom pružao Caritas iz Sremske Mitrovice, teško pada što ove godine te usluge nema. Lokalna samouprava nije ni raspisivala tender za nabavku usluge, koju je prošle godine koristilo više od 150 korisnika iz Šida i svih seoskih mesnih zajednica. Zato učesnice poručuju predsedniku opštine „vratite nam gerontodomaćice“. Govorile su i o slučajevima zanemarivanja potreba starijih i nasilju koje se vrši nad njima. I same su navodile da su nasilnici najčešće oni koji su im najbliži.

Razgovor im je, kako kažu, značio, jer su bile u prilici da kažu šta ih muči, da ih neko čuje a i one da čuju korisne savete kako preduprediti nasilje nad starijima i primere slučajeva diskriminacije i kako se boriti protiv nje.

Bio je ovo deo aktivnosti u okviru partnerskog projekta sa Caritasom Sremska Mitrovica i Merhametom iz Novog Pazara, „Prepoznajmo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama i sprečimo ih“, a u okviru programa: „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2019. godinu“, pod pokroviteljstvom Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

vladesataric