Amity

Preporuke starijima, njihovim srodnicima i komšijama u vezi sa korona virusom

Sinoć je u našoj zemlji uvedeno vanredno stanje zbog korona virusa. Osobe sa 65 i više godina su navedene kao osobe sa većim stepenom rizika, odnosno kao najviše pogođeni korona virusom, pa je preporuka da ograniče svoje kretanje. Od danas, stariji treba da ostanu u svojim kućama. Ovo je veoma važno i preporuke nadležnih treba da slušamo i sprovodimo.
Nije vreme za paniku jer je u pitanju preventiva, koja može i treba da spreči da budemo meta virusa koji može imati i ozbiljne posledice.
Važno je:

 • Da ostanemo smireni, da ne paničimo već da pokušamo da reorganizujemo svoje obaveze, navike i svakodnevnicu.
 • Ako živimo u stanu sami ili sa osobama koje su, takođe, starije ili su mlađe a bolesne su pa ne izlaze, pozovimo srodnike, ako su u istom mestu ili u blizini, da planiraju makar jednom do dva puta nedeljno dolazak do nas radi nabavki i donošenja neophodnih potrepština iz prodavnica ili apoteka.
 • Ako nemamo srodnike ili srodnici nisu u blizini, pa se ne možemo osloniti na njihovu neposrednu pomoć, obratimo se komšijama, da nam se nađu i pomognu ili kontaktirajmo upravnika stambene zajednice. Osim nabavke, oni nam mogu pomoći i da organizujemo izlazak kućnog ljubimca u šetnju, ako ga imamo. Tu će nam najpre priteći u pomoć komšije koji, takođe, imaju kućne ljubimce.
 • Umesto dnevnih šetnji na koje smo navikli, pokušajmo da radimo dva, tri puta u toku dana lagane vežbe u kući.
 • Otvarajmo prozore za to vreme kako bi kuća/stan bili provetreni.
 • Izbegavajmo da po ceo dan gledamo informativni program na TV već se opredelimo za vesti u tri termina u toku dana, biće to dovoljno da imamo sve važne informacije. Ostalo vreme gledajmo zabavne emisije, filmove…slušajmo muziku na radiju.
 • Provodimo više vremena u čitanju neke lepe knjige koju smo nekada davno čitali ili koju smo želeli da pročitamo a nismo imali vremena.
 • Ukrštenice i enigmatika nas mogu veoma zaokupiti i pomoći da nam vreme konstruktivnije prolazi.
 • Ako smo pušači, ovo je odlična prilika da ostavimo pušenje ili, ako to ne možemo, da se potrudimo da ga barem smanjimo. Bitno je da ne upadnemo u zamku i da više pušimo.
 • Vodimo računa o ishrani. Ovo je odlična prilika jer imamo vremena na pretek da kuvamo čorbe i jela jer je to mnogo zdravije nego da jedemo konzerviranu hranu. Vodimo računa i oko količina hrane koje unosimo.
 • Za starije koji žive u selu i moraju da izađu iz kuće da nahrane stoku ili da odu do prodavnice, ključno je da vode računa o higijeni. Posle svakog izlaska iz kuće oprati sapunom ruke, najmanje 20 sekundi. U prodavnici ne otvarati rukom/šakom vrata već laktom ili sa papirnom maramicom. Ne prilazite drugoj osobi na razdaljinu manju od jednog metra.
 • Ako se ne osećamo dobro potražimo pomoć lekara. Zovimo prvo telefonom svog izabranog lekara, pa onda postupajmo u skladu sa instrukcijama koje dobijemo. Lekove nam može prepisati i ako ne odemo u ambulantu/Dom zdravlja.

Preporuka srodnicima: ovo je vreme kada ste potrebni svojim starijima ne samo u smislu fizičke već i u smislu emotivne podrške. Nazovite ih svakodnevno da popričate sa njima i utvrdite kako su. Mnogo će im to značiti a vi ćete biti sigurni da je sve u redu sa njima.

Preporuka komšijama: ovo je pravo vreme i pravi trenutak da potvrdimo u praksi da smo dobre komšije, da smo solidarni kada zatreba i da ne zaboravljamo svoje bližnje koji su u potrebi. Zakucajte na vrata starije osobe u vašem komšiluku da je pitate kako je i da li joj je potrebna neka pomoć. Biće dovoljno i kesu sa smećem da joj preuzmemo i odnesemo iz kuće. Kupovinu hleba i mleka, takođe, možemo usput obaviti a i do apoteke otići umesto starijih.

vladesataric