Amity

Obeležili smo Međunarodni dan seoskih žena 2020. u Ježevici

Zajedno sa ženama iz udruženja „Evgenija“, selo Ježevica, „Vapljanke“, selo Vapa „Ženska inicijativa“ iz Trstenika i Udruženjem seoskih žena Dragačevo, priredili smo izložbu njihovih poljoprivrednih proizvoda i ručnih radova i upriličili konferenciju za novinare u selu Ježevica, kod Čačka.

U događaju su učestvovali gradonačelnik Čačka, gospodin Milun Todorović i podpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, gospođa Zorana Mihajlović.

Gospođa Nadežda Satarić je, između ostalog, govorila i o izazovima sa kojima se žene na selu susreću tokom pandemije i apelovala na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova i u nezi starijih zavisnih članova, jer i one ravnopravno rade sa njima u polju i na njivi.

Gospođa Zorana Mihajlović je, između ostalog, rekla da su žene te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela.

Gospodin Milun Todorović je naglasio da žene sa sela čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svoje dece i porodica.

Kompletan govor gospođe Satarić možete pročitati na linku, a saopštenje Kabineta potpredsednice Vlade na linku.

Izložba i konferencija za medije su deo Projekta: „Za poboljšanje položaja žena na selu“ koji Amity realizuje u partnerstvu sa Udruženjem „Ženska inicijativa“ iz Trstenika i Udruženjem seoskih žena Dragačevo, a u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

vladesataric