Amity

Poslušajte i naš glas, od mladih za stare

Amity i Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd su realizovali nagradni konkurs za učenike VIII razreda novobeogradskih osnovnih škola, za najbolju video poruku, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

Ideja je bila da skrenemo pažnju javnosti na pitanja koja su starijim osobama važna i na ljudska prava koja oni, kao i sva druga ljudska bića, imaju. Posebno želimo da ukažemo na značaj unapređenja međugeneracijskog dijaloga, unapređenja tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti i obezbeđivanja zaštite ljudskih prava starijih osoba.

Konkursni zadatak je bio da učenici, putem svojih mobilnih telefona snime video poruku, u trajanju do 30 sekundi ili naprave animaciju, na temu ljudskih prava starijih.

Na Konkurs su se odazvali učenici osnovne škole „Laza Kostić“, a tri najbolje poruke smo i nagradili i nagrade smo danas podelili u Centru „Novi Beograd“. Natalija Jovančić VIII-5 i Teodora Nikolić VIII-3, podelile su prvo mesto i dobile nagradu u vrednosti od po pet hiljada dinara, a Lana Pecić, VIII-3, je osvojila treće mesto i dobila nagradu u vrednosti od tri hiljade dinara, za koju će kupiti robu po sopstvenom izboru. Osnovnoj školi Laza Kostić, pripala je nagrada od 10.000 dinara, kao zahvalnost za motivisanje učenika da učestvuju u Konkursu. Direktorka škole, gospođa dr Dubravka Tomić, koja je učestvovala u podeli nagrada, preusmerila je nagradu nagrađenim učenicama, za kupovinu novogodišnjih poklona njihovim bakama i dekama.

U skromnoj svečanosti, učestvovala je i gospođa Milka Milovanović Minić, direktorka Centra „Novi Beograd“.

Nagrađene video spotove, objavićemo tokom sledeće nedelje.

Konkurs je realizovan u okviru Projekta: „Međugeneracijskim dijalogom i aktivnim starenjem do nediskriminacije“, koji Amity realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u okviru Programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2020. godinu“.

vladesataric