Amity

Moć baka Natkinih bojanki

Baka Natka ima 79 godina i posle smrti supruga živi sama u stanu u Kragujevcu. Umro joj je i sin i to je sve ostavilo traga na njoj. Upravo kada se sve to događalo, pre tri godine, Natka se razbolela i lekari su dijagnostikovali demenciju. Sva sreća što njena kćerka Biljana živi blizu, pa je gotovo svakodnevno i kod majke. Kako je zaposlena, angažuje naizmenično dve neformalne negovateljice da joj pomažu oko mame. Biljana priča da kada se njena mama razbolela polako ali sigurno gubila je sećanje, gubila je pažnju, i gubila je interesovanja čak i za heklanje kojim se ceo život bavila. Nekada je u Bazaru i drugim časopisima delila svoje mustre za heklanje.

Pre skoro godinu dana, Biljana slučajno saznaje da su bojanke „dobre za nesanicu“ i priča o tome sa svojom kćerkom, a baka Natkinom unukom, i one dolaze na ideju da kupe bojanke za Natku i da pokušaju da je zainteresuju za bojenje. O značaju kreiranja sadržaja dnevnih aktivnosti za obolele od demencije čula je i od Goce u Savetovalištu za neformalne negovatelje u Crvenom krstu Kragujevac, gde odlazi i upoznaje i druge ljude koje muče slične muke i problemi i gde shvata da u problemu nije sama i da se sa tim može i mora živeti.

Eksperiment sa bojankama je uspeo. Baka Natka ih je počela popunjavati raznobojnim olovkama. Kako je ona koju bojanku ispunjavala kćerka ili unuka bi donosile nove iz gradskih knjižara. Kod baka Natke se javila ljubav prema bojenju i to je drži angažovanom u kući. Ona danas veoma voli da senči i pun joj je sto olovki i boja. Ponosna je na svoje bojanke. Ima ih više od 50. Unuka koja živi u Beogradu, pronalazi tamo uvek nove i donosi ih.

Kćerka Biljana mi priča, kako i kroz bojanke definiše stanje kod mame, jer kada je njenoj mami lošije, koristi jednu do dve boje a kada joj je bolje koristi više boja i senči u veselim bojama. Ali definitivno bojanke joj privlače pažnju i drže je u mestu. Ovo je dobar primer posebno u vreme Covida-19 i zimskih hladnoća kako zainteresovati obolele od demencije da ostanu kod kuće i ne insistiraju da idu napolje.

Izgleda da je moć baka Natkinih bojanki, doista velika jer ovih hladnih decembarskih dana Biljana je uzela heklicu i konac i sa mamom počela da iznova hekla. Natka se malo snebivala rečima „pa kako ću ja to“, ali je malo kasnije nastavila sama da hekla. Ovo je najbolji dokaz da nije demencija samo regresija i propadanje, već da ima i obrnutih, lepih primera.

U Beogradu, 18. decembar 2020.

mr Nadežda Satarić,
socijalna radnica Amity

Priča je nastala u okviru projekta “Razvoj savetovališta za neformalne negovatelje zavisnih osoba i promocija preraspodele neplaćenog rada”, koji je deo projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

vladesataric