Amity

Dodela osme po redu „Draganove nagrade” – Književno druženje u Beogradu

„Draganova nagrada” je tradicionalni godišnji konkurs za putopise starijih, koji se već osmi put zaredom organizuje u znak sećanja na Dragana Kuku, oca Jasmine Bebe Kuke, jedne od osnivača nagrade.

Prva svečanost povodom dodele ovogodišnje nagrade i promocije književnog zbornika „Osvojeni horizonti“, upriličena je 28.6.2022. godine, na Vidovdan, u Biblioteci Grada Beograda. Ovom prilikom, uručene su nagrade i pohvale dobitnicima iz Beograda, Apatina, Aranđelovca, Zrenjanina i Novog Sada.

Književno druženje su pesmom otvorili Ansambl Ratislav Blagojević i Gledanice, nakon kojih su se prisutnima obratile Beba Kuka i Nadežda Satarić, osnivačice nagrade i urednice zbornika. Podsetile su na ideju-vodilju, a to je podsticanje aktivnog starenja, kao i na to koliko je sama nagrada postala prepoznatljiva i na koliko veliku podršku, i pojedinaca i institucija, nailazi.

Institucija koja je od samog početka prepoznala značaj „Draganove nagrade“ jeste Kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti na čelu sa Brankicom Janković. U ime ove institucije, okupljenima se obratila gospođa Tatjana Prijić.

Književnik Vidak V. Maslovarić, član žirija i recenzent ovogodišnjeg izdanja, govorio je o izuzetnom umeću autorki i autora, učesnika konkursa, uz osvrt o njihovim pričama i pesmama. Kao i svake godine, po tri prvonagrađena rada iz svake od pet kategorija konkursa, zajedno sa posebno pohvaljenim radovima, objavljeni su u zborniku „Osvojeni horizonti“ koje izdaje suosnivač konkursa “Snaga prijateljstva – Amity”.

Moto Konkursa: „Nisu bitne godine vašeg života. Bitno je kakav život živite u godinama koje imate“ je i ponovo opravdao i potvrdio da učesnici naših konkursa žive najbolje godine svog života. Imali smo prilike da kroz odlomke njihovih radova, ali i izlaganja o tome kako su nastale neke od priča, kao i šta ih je motivisalo da učestvuju, na trenutak i mi putujemo sa njima i zajedno uživamo u uspomenama koje ta putovanja nose.

„Draganova nagrada“ je most među generacijama, pa je i publika koja je prisustvovala proslavi bila svih uzrasta: stariji da nam ostave svoje uspomene i zapise, a mlađi da te uspomene sačuvaju i nadograde svojim sopstvenim.

Šesnaestogodišnja Tamara izrecitovala je odlomak iz „Besmrtne pesme“, Mike Antića, a potom Ansambl je pesmom označio i kraj zvaničnog dela svečanosti, nakon čega se nastavilo neformalno druženje okupljenih.

Podrška našem Konkursu se širi, pa je ove godine Udruženje Autostoperski vodič kroz fantastiku poklonilo pohvaljenim autorima neka od svojih izdanja, u želji da ih podrži i podstakne da i dalje beleže uspomene i stvaraju priče. Kao i svake godine, portal Penzin će, osim nagrađenih i pohvaljenih radova, objaviti i izbor iz ostalih, poslatih radova.


Književne večeri i dodele „VIII Draganove nagrade“ biće upriličene i u Kragujevcu (5. jula), zatim u Nišu (6. jula), kao i u Vrnjačkoj Banji gde će prvonagrađeni, sa sebi dragim osobama boraviti 8-10. jula 2022. godine.

U iščekivanju novih spomenarskih zapisa sa putovanja, podsećamo vas da putujete, jer „putovanje ispunjava srce, proširuje vidike i ispunjava život pričama vrednim pričanja“ (Paula Bendfeldt), jer „svet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu njenu stranicu“ (Sv. Avgustin).

Zato: putujte! U stvarnosti ili kroz maštu, niz zemljanu stazu ili međ’ zvezdama. Danas,.. ili kroz uspomene. Samo – putujte!

vladesataric