Amity

Književno druženje u Kragujevcu

Bila je mala sala Crvenog krsta da primi sve starije Kragujevčane koji su juče, 30. maja 2017, došli da pozdrave nagrađene i pohvaljene učesnike iz Centralne Srbije i Crne Gore na III Konkursu za najbolji putopis starijih za „Draganovu nagradu 2017“.

Posebno je uzbuđenje bilo što se prisutnima obratila i dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Grada Kragujevca, koja je sa puno reči hvale govorila o Kutku za kvalitetnije starenje, o aktivnostima njegovih članova, sa posebnim naglaskom i na aktivnost redovnog učestvovanja na Konkursu za najbolje putopise starijih koje Amity raspisuje već treću godinu za redom.

Podršku spisateljskim aktivnostima starijih Kragujevčana i ostalih koji su došli na druženje pružio je prof. Radenko Bjelanović, književnik, predsednik Udruženja književnika Kragujevca.
U Kragujevcu je, u ime svoje kćerke Bebe Kuke, nagrade podelila gospođa Marija, supruga Draganova, po kome ova nagrada i nosi ime.

Drugo mesto za najbolju pesmu, osvojio je gospodin Branislav M. Vuković, prosvetni radnik u penziji iz Crne Gore, Beransela, za pesmu „Grdanov grob“. On će sa sebi dragom osobom nagradu potrošiti na večeru u restoranu.

Treće mesto u kategoriji Ženska putopisna priča, osvojila je gospođa Ljubica Žikić, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji, iz Kragujevca, za priču „Putem vina i sećanja“, dok je u kategoriji Putovanje po Srbiji, treće mesto pripalo gospodinu Radovanu Vučiću Sakoviću, profesoru iz Kragujevca, za priču „Zarastoše staze naše“ (nagradu u vidu skromnog poklončića je sa ponosom primila njegova kćerka).

Od 15 posebno pohvaljenih autora u Kragujevcu pohvale su primili: gospođa Irena Milosavljević, nastavnica matematike u penziji, iz Jagodine, za priču „Prva đačka ekskurzija“ i gospođa Miroslava Matić, profesorka engleskog jezika i prevodilac u penziji iz Kragujevca, za priču „Ljubav na putovanju“.

Svi nagrađeni i pohvaljeni autori, dobili su svoje primerke Publikacije „Šetnja kroz vreme“ koja je, takođe, promovisana i na ovom skupu.

U ime članova Komisije za izbor najboljih radova, prisutnima se obratio gospodin Vidak Maslovarić, književnik, rečima: „Nagrađene i pohvaljene radove u ovoj publikaciji karakterišu blistava zapažanja o istoriji, kulturi, predelima kroz koje su prošli, mestima koja su posetili i ništa manje svesmislen tok impresija naratora – putopisca, čime u znatnoj meri bogate tradiciju srpske putopisne književnosti… Pogled u biografije nagrađenih autora i ostalih učesnika konkursa informisaće čitaoca o profesionalnoj ostvarenosti autora i njihovoj potrebi da aktivno žive svoje treće životno doba. Jedna od mogućih aktivnosti u tom smislu je njihov povratak višedecenijskoj ljubavi – pisanju.”

vladesataric