Amity

Reagovanje nadležnih na apel Amity-ja

Nakon što je Amity 12. februara 2021. poslao apel Ministru zdravlja, da redefiniše Naredbu, isti apel je prosledio i Ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitniku građana i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Nadležni iz ministarstava nisu odgovorili na isti, međutim, dobili smo odgovore iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i od Zaštitnika građana.

Dana 19. februara 2021, iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dobili smo pismo obaveštenja da je, nakon razmatranja naše molbe, Poverenica uputila preporuke Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da sagledaju stanje i razmotre izmenu režima zabrane poseta i ograničenja kretanja u ustanovama za smeštaj starijih lica. Takođe, dobili smo odgovor od Zaštitnika građana, 11. marta 2021., u kome nas obaveštava: „da je Zaštitnik svakako mišljenja da je nakon poboljšanja epidemiološke situacije potrebno preduzimanje daljih koraka u cilju omogućavanja starijim osobama, korisnicima ustanova za smeštaj korisnika, koje su kompletno vakcinisane da se u još većem obimu viđaju sa porodicom, prijateljima i drugim osobama od značaja, uz poštovanje svih mera zaštite, uključujući i omogućavanje njihovog kretanja van ustanove, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Zaštitnik građana je napred navedene stavove dostavio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja…”

Prema našim saznanjima, od juče, 23. marta, su ponovo dozvoljene posete korisnicima ustanova za smeštaj, ali u kontrolisanim uslovima. Posete su dozvoljene u onim domovima, gde nema potvrđenih slučajeva zaraze COVID-19, kod korisnika i zaposlenih, u periodu od 14 dana od dana kada je poseta zakazana. Ukoliko domovi ne mogu da obezbede posebnu prostoriju za posete, uslov je da su povoljni vremenski uslovi (temperatura iznad 18 stepeni, bez kiše, vetra i bez padavina), i tada se posete realizuju u dvorištu ustanove.

Takođe, prema našim saznanjima, nadležni u ministarstvima spremaju instrukcije kako će biti definisan izlazak imuniziranih korisnika izvan ustanove.

Ova aktivnost je deo Amity projekta: „Za poštovanje prava starijih tokom pandemije“, koji realizuje u saradnji sa Caritasom Sremska Mitrovica, a uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

vladesataric