Amity

Počeo sa radom Dnevni boravak za obolele od demencije na Novom Beogradu

Juče u četvrtak 24.juna započeli smo pilotiranje usluge Dnevnog boravka za obolele od demencije na Novom Beogradu. Dnevni boravak će biti otvoren svakog četvrtka od 16 do 19 sati za obolele u početnoj ili srednjoj fazi bolesti, a koji žive u svojim stanovima na teritoriji grada Beograda. U boravak ih dovode i vraćaju srodnici/neformalni negovatelji.

Potrebe za ovom uslugom u lokalnoj zajednici su odavno prepoznate pa je ovo prilika i da se usluga pilotira, kako bi se i praktično pokazala njena neophodnost i kako bi je lokalne samouprave uvrstile u svoje odluke o pravima iz socijalne zaštite i počele da razvijaju.

Postoje naučni dokazi, a i iskustva negovatelja, da nemedikamentozna terpija, tzv. radna terapija u dnevnim boravcima jeste jedan od važnih segmenata u poboljšanju opšteg stanja obolelih od demencije. Postoje dokazi da se poboljšava koncentracija, fina motorika ostaje očuvana, a vežba se i zapamćivanje. Na ovaj način se u ranim i srednjim fazama bolesti može značajno očuvati kvalitet života obolelog i, uz odgovarajuću medikamentoznu terapiju, usporiti napredovanje bolesti.

Psihološka podrška, kao i prepoznavanje istog stanja među ostalim korisnicima (fenomen svoj među svojima) značajno podiže samopouzdanje obolelih, koje je prilično narušeno shavatanjem da je njihova bolest doprinela da se osećaju drugačije. Sve one dnevne aktivnosti koje više ne mogu da obavljaju ili ne obavljaju bez podrške negovatelja (vožnja auta, odlazak u kupovinu, plaćanje računa, spremanje stana ili hrane i slično) utiču da se oboleli osećaju beskorisno i da im je samopouzdanje jako urušeno. Kada su u okruženju osoba koje se ponašaju na sličan način, samopouzdanje raste.

Za vreme dok oboleli imaju struktuirane aktivnosti u Dnevnom boravku, njihovi neformalni negovatelji dobijaju vreme da predahnu, da odu do lekara da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje, da odu do frizera ili jednostavno da prošetaju i posvete malo vremena sebi i prevenciji stresa kome su svakodnevno izloženi. Dva puta mesečno, neformalni negovatelji će u prostorijama Dnevnog boravka moći da koriste usluge savetovanja od strane stručnjaka ili razmenu iskustava sa drugim neformalnim negovateljima.

Za sve to vreme sa njihovim dragim osobama stručno radi iskusna socijalna radnica, studenti završne godine studija za socijalni rad, u svojstvu volontera, i članovi Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, koji imaju iskustvo neformalnih negovatelja.

Ove aktivnosti su deo Amity projekta: „Podrška porodicama obolelih od demencije i pilotiranje Dnevnog boravka za obolele sa Savetovalištem za neformalne negovatelje“, koji podržava Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

vladesataric