Amity

Predstavnice Delegacije EU u Srbiji i Zaštitnika građana posetile naš Dnevni boravak za obolele od demencije

U četvrtak, 29.jula 2021, u našem Dnevnom boravku za obolele od demencije na Novom Beogradu, bilo je lepo uzbudljivo i dinamično.

U poseti su nam bile gospođa Ana Milenić, programska menadžerka i gospođa Irma Gynther Karppinen, službenica, iz Delegacije EU u Srbiji. Kako to i priliči, nisu došle praznih ruku pri prvom dolasku u goste. Donele su na poklon korisnicima materijale za pletenje i odeću za siromašne starije korisnike iz seoskih sredina, sa kojima Amity radi.

Posetile su nas i zamenica Zaštitnika građana, gospođa Jelena Stojanović, sa Borjanom Peruničić iz stručne službe. One su došle da vide kako funkcioniše Dnevni boravak, kako se korisnici u njemu osećaju i da vide šta je potrebno i na koji način mogu da doprinesu.

Sve gošće su bile u prilici da razgovaraju i sa srodnicima obolelih od demencije, da gledaju radne aktivnosti korisnika, te da se lično uvere koliko obolelima od demencije znače aktivnosti poput pletenja, bojenja bojanki, društvenih igara, te muzikoterapije i drugo, što poboljšava njihovo opšte stanje i raspoloženje. Mnogo im znači kada su u društvu svojih vršnjaka koji nisu oboleli kao i oni, pa ih mogu lepo predvoditi u pevanju, pričanju i zajedno sa njima se radovati. Posebno su uživali u raskošnim glasovima gospodina Žike i gospođe Bobe i razgovoru sa gospođom Jovankom.

Shvatile su da Dnevni boravak nije samo dobro mesto za obolele od demencije, već i za razmenu iskustava neformalnih negovatelja koji ih dovode u Dnevni boravak. Uverile su se da neformalni negovatelji imaju priliku da dele svoja osećanja: svoju tugu, strah, zabrinutost, krivicu, ali i svoju radost i oduševljenje, kada vide čak i minimalno poboljšanje u raspoloženju kod sebi dragih osoba o kojima brinu. U grupi, neformalni negovatelji dele iskustva, prepoznaju da nisu sami, uče, govore o sebi i svojim potrebama, stiču nove prijatelje.

Ove aktivnosti su deo Amity projekta: „Podrška porodicama obolelih od demencije i pilotiranje Dnevnog boravka za obolele sa Savetovalištem za neformalne negovatelje“, koji realizujemo u saradnji sa Srpskim udruženjem za Alchajmerovu bolest, a koji podržava Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

vladesataric