Amity

Amity doprinos obeležavanju Međunarodnog dana žena

Članica Amity-a, gospođa Jovanka Dimitrijević, ekonomista u penziji, aktivno je učestvovala u panel diskusiji „Žene i rad: dvostruko zaposlene“ čiji je cilj bio da se ukaže na mogućnosti za prevazilaženje tradicionalnog modela i čuju uspešne ženske i muške priče o podeli posla iz svakodnevnog života.

Ovaj događaj, povodom Međunarodnog dana žena, danas je održan u Beogradu, a u organizaciji Delegacije EU u Srbiji, EU info centra i Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije.

Na skupu je istaknuto koliko neplaćeni rad žena ima novčanu vrednost, a mi postajemo svesni toga, uglavnom, samo kada počnemo da kupujemo te usluge na tržištu. Ukazano je na zvanične podatke da žene dvostruko duže rade u kući od muškaraca. U toku dana, njihov rad u kući, u proseku, traje 4 sata i 36 minuta, a rad muškaraca 2 sata i 5 minuta. Na pranje i peglanje veša, žene u proseku potroše 31 minut dnevno, a muškarci 1 minut.

Gospođa Jovanka je, kroz svoj primer, govorila koliki ona ima angažman, ne samo u svom domaćinstvu, kao žena i domaćica, već i u domaćinstvu svoje kćerke i zeta, pomažući oko unuka, blizanaca, koji su sasvim mali. Ukazala je da je njena pomoć neophodna, s obzirom na činjenicu da i ćerka i zet rade i da je danas teško dobiti odsustvo na poslu da bi se bilo sa decom. Takođe je govorila i koliko ima neplaćenog angažmana, obilazeći starije osobe, a nekada i mlađe od sebe, družeći se sa njima i čineći im sitne usluge, samo zato jer oni nemaju najbliže koji bi to uradili ili su njihova deca negde daleko u inostranstvu. Odlazi u Stacionar za stare osobe na Karaburmi, u posete usamljenima, zatim u bolnice, kada su na bolničkom lečenju.

Ovo je samo jedan od primera da i žene koje imaju više od 75, a nekada i 80 godina, i te kako pomažu i daju doprinos u radu, a da je taj rad potpuno nevidljiv. One na taj način pričinjavaju ogromnu radost onima kojima pomažu, imaju lično zadovoljstvo, a i doprinose rušenju stereotipa da su starije osobe teret društvu, da su nepotrebne…

vladesataric