Amity

Književno druženje u Biblioteci grada Beograda

Juče, 29.maja 2017. u prepunoj Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, realizovali smo prvo od četiri književna druženja učesnika III Konkursa za najbolji putopis starijih za „Draganovu nagradu 2017“, na kojem smo podelili 6 nagrada od ukupno 15 i 5 posebnih pohvala autorima koji dolaze iz Beogradskog regiona, Zapadne Srbije i Grčke.

Prvonagrađeni autori iz svake od pet kategorija dobili su trodnevno putovanje sa dragom osobom u Vrnjačku Banju, 23-25. juna 2017, a u Beogradu, nagrade su primili:

  • Jelena Lopušina iz Zemuna za priču „Park srpske heroine“, I mesto Ženska putopisna priča
  • Dimitrije Janičić iz Beograda za priču „Ulični turista ili šetnja kroz prošlost“ – I mesto Priča o putovanju po Srbiji
  • Ljubomir O. Vujović iz Beograda za pesmu „Hilandar“ – I mesto Putopisna pesma

Drugonagrađeni autori, iz svake od pet kategorija, dobili su novac za večeru sa dragom osobom u omiljenom restoranu u svom mestu, a u Beogradu, nagrade su primili:

  • Branislav Bane Docin iz Požarevca za priču „Parče neba“ – II mesto Muška putopisna priča
  • Ljiljana Pantelić Novaković iz Beograda za priču „Molitve na jezeru Ladoga“ – II mesto Putovanje u inostranstvo
  • Tomislav Milković iz Grocke za priču „Dolinom Pčinje“ – II mesto Priča o putovanju po Srbiji

Promovisana je i Publikacija „Šetnja kroz vreme“, u kojoj su objavljeni putopisi 15 nagrađenih i 15 posebno pohvaljenih autora, od ukupno 192 koliko ih je učestvovalo na ovogodišnjem konkursu.

Cilj Konkursa Amity-a i Bebe Kuka, ćerke Dragana u čiju čast i sećanje je nagrada i osnovana, je da promoviše aktivno starenje i da stvori prostor za razmenu iskustava, znanja, lepota i izazova starenja i mudrosti starijih, naglasila je Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora Amity-a.

Na druženju je učestvovao i književnik, Miljurko Vukadinović, recenzent Publikacije, koji je naglasio:

„Za autore, ovi radovi su prave duševne iskaznice, duhovna relaksacija, uživanje u putovanju koje je ravno uživanju u tekstu, jedno dragoceno iskustvo koje sa čitaocima dele, ono iskustvo koje pobeđuje i vreme i godine, oplemenjujuće; ono koje autorima donosi uzbuđenje i sreću… Vidimo, osećamo i razumemo da je putovanje životodajno jer pokreće maksimum emocija u sekundi, da dušu pročišćava, da emocija ide u korak sa događajima i viđenim tj. proživljenim.“

Član komisije za izbor najboljih putopisa, književnik Vidak Maslovarić, rekao je: „Predhodna dva konkursa otvorila su dragoceni prostor za jedan od mogućih angažmana starijih, bez ograničenja u pogledu obrazovnog nivoa, društvenog statusa, mesta življenja i svih drugih pojedinosti koje bi ovako značajan poduhvat učinile nedostupnim svima koji su stariji od šesdeset godina, a koji žive otvorenih očiju – čitaju, putuju, zapisuju i prikazuju se kao darovita putopisna pera. Budući da je na trećem, ovogodišnjem konkursu, prispeo znatno veći broj radova u odnosu na predhodne i da je njihov kvalitet u versifikacijskom pogledu premašio sva očekivanja, ova izuzetna inicijativa, koja od reči lek tvori, dobija na posebnosti, i valja reći, jedinstvenosti u našoj zemlji.“

Celu inicijativu podržava i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, koja je naglasila značaj i vrednost ove inicijative, koja na najbolji mogući način promoviše aktivno starenje, demonstrira međugeneracijsku saradnju i utiče na smanjenje predrasuda prema starijim osobama.

Slogan inicijative je: „Nisu bitne godine vašeg života. Bitno je kakav život živite u godinama koje imate.“

vladesataric