Amity

Vremešni Novobeograđani o nasilju nad starijim ženama

Učesnici tribine koju smo danas realizovali, bili su hrabriji, vremešni sugrađani, kojima kiša nije zasmetala da dođu i razgovaraju o tome koliko je nasilje nad starijima prisutno, koji su uzroci istoga, kako se ono može preduprediti i zašto je važno ne ćutati o njemu.
Bili su zainteresovani da čuju uvodničarke, ali im je veoma važno bilo da ispričaju sopstvena iskustva, sopstvene strahove koje imaju, i da kažu svoje viđenje o nasilju, kako se boriti protiv pojave koja je sve prisutnija i u našem okruženju.
Jedan od učesnika je na veoma „plastičan“ način objasnio zašto stariji ćute o nasilju, zanemarivanju, zlostavljanju koje često trpe, rekavši: „Trpim muku, da ne kažem svoju i porodičnu bruku“. Druga učesnica je definisala neke od uzroka nasilja, naglasivši: „Nije čudo što nam se sve ovo danas događa, kada nam je porodica sistematski razarana, a to se nastavlja i dalje… Roditelji danas nemaju vremena da se bave vaspitanjem svoje dece, a zakazali su i sistemi obrazovanja“. Treći su se požalili da je: „došlo zadnje vreme, kada se unuci i ne javljaju svojim bakama i dekama, kao da su zaboravili onu našu: ’uz’o deda unuka, stavio u krilo, pa mu staо pričati šta je nekad bilo’…“
Imali su veoma konstruktivne predloge, počev od toga da brošure, poput ovih koje su danas dobili sa objašnjenjima pojave, znacima prepoznavanja iste i kako funkcioniše sistem zaštite, kao i kontaktima udruženja/organizacija ili pojedinaca koji im mogu pomoći, treba dostavljati u zgrade, odnosno sandučiće. Ovo iz razloga kako bi informacije bile dostupnije upravo onima koji su najisključeniji, a možda i najviše ugroženi. Naglasili su potrebu za savetovanjima na ovu temu, te značaj okupljanja u mesnim zajednicama, kako bi razmenjivali iskustva i time pomagali jedni drugima. Insistirali su da ovu priču treba širiti, i to ne samo među starijima…
Posle teških i ozbiljnih tema, skup su zatvorili članovi Kulturno umetničkog društva „Jeleče“ iz novobeogradskog Bloka 30, koji su nas sve razgalili tradicionalnim narodnim igrama.
Tribinu smo organizovali u prostorijama Opštine, u saradnji sa Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd, povodom obeležavanja 15. juna – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

vladesataric