Amity

Vožnjom na brodu uplovili smo u Međunarodni dan i mesec starijih osoba 2017.

Više od 80 najaktivnijih među aktivnim starijim Beograđanima doprineli su danas 1. oktobra obeležavanju Međunarodnog dana starijih šaljući poruku društvu i državi da oni nisu teret društvu i da ih ne treba tako percipirati. Oni ite kako svoje znanje, svoje iskustvo svoj elan za radom i doprinosom stavljaju u službu time što volonterski pomažu onima koji su nemoćniji i kojima je pomoć potrebna. Oni doprinose radom svojim porodicama, svijim lokalnim zajednicama i društvu u celini. Žive aktivno jer veruju da time i predupređuju rizike oboljevanja i doprinose sopstvenom ispunjenijem i kvalitetnijem životu i dostojansvenijem životu mnogim drugim ljudima u svom okruženju.

Pokrovitelj događaja bila je Kancelarija za ljudska i manjinska prava a doprinos u organizaciji događaja dao je Amity u svojstvu partnera Kancelariji na Programu “Sprovođenje antidiskriminacinih politika u Republici Srbiji”. Pored Amity članova na druženje smo pozvali najaktivnije iz Udruženja penzionera Stari grad i Zemun, Crvenog krsta Savski venac, Volonterskog servisa Zvezdara, Univerziteta za treće doba “Đuro Salaj” i Udruženja “Jeleče” sa Novog Beograda.

Neki od učesnika događaja iako duže od 50-60 godina žive u Beogradu nisu do danas bili u prilici da posmatraju Beograd sa reka i ušća Save u Dunav. Rekli su da Kalemegdan sasvim drugačije izgleda iz te perspektive. Sve vreme bilo je ispunjeno odličnom zabavom koju je započeo svojim pesmama Đuro Mornar a nastavili i ostali takođe pesmom, igrom i recitacijama. U davanju štimunga atmosveri nisu izostajali na zaposleni iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava na čelu sa direktorkom Suzanom Paunović.

vladesataric