Amity

Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana

Početkom ove nedelje održali smo okrugli sto sa partnerima i stejkholderima, a povodom početka realizacije Projekta „Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana“, kroz koji planiramo da damo doprinos povećanju socijalne uključenosti starijih iz staračkih domaćinstava sa Novog Beograda u život lokalne zajednice.

Praktično, Projekat je koncipiran na osnovu ključnih nalaza istraživanja o položaju i potrebama staračkih domaćinstava Novog Beograda, koje smo sproveli u prvoj polovini 2017. godine.
U okviru ovog Projekta, realizovaćemo radionice „Susretanje generacija“, kroz koje će biti razvijen efektan model za transfer veština i znanja, koji će spojiti mlađe i starije generacije. Spojiće učenike novobeogradskih osnovnih škola, uzrasta 11 do 12 godina, koji ne odrastaju uz bake i deke i starije osobe koje žive u staračkim domaćinstvima na Novom Beogradu. Biće to susreti na kojima najmlađi mogu ponešto i da nauče o starenju i starijima, a stariji budu obogaćeni emocijama radosti, zbog deljenja znanja i iskustva, a i učenja od najmlađih.

Struktuirane zajedničke aktivnosti će olakšati njihovo međusobno razumevanje i prihvatanje i doprineti stvaranju jačih socijalnih veza između generacija. Takođe, doprineće smanjenju usamljenosti starijih, kao i povećanju tolerancije mlađih na različitosti prisutne među generacijama.

Krajem juna 2018, na kraju školske godine, upriličićemo javni događaj na nivou opštine, sa zajedničkim programom mladih i starijih i prodajnom izložbom radova napravljenih na radionicama.
Oformićemo savetovalište za starije, kroz koje ćemo pružati informativne i savetodavne usluge iz oblasti socijalne, zdravstvene i porodično pravne zaštite starijima i njihovim neformalnim negovateljima. Ove usluge realizovaćemo putem prijema korisnika u prostorijama Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ pri Mesnim zajednicama „Gazela“ i „Dunavski kej“, po jedan dan u mesecu, zaključno sa julom 2018. U ovim terminima savetovanje će vršiti socijalni radnik iz centra za socijalni rad i predstavnici patronažne službe Doma zdravlja, a ostalih radnih dana ove usluge pružaćemo u vremenu od 12 do 16 sati putem telefona 66-90-122 iz kancelarije Amity-a.

Realizacijom ovih aktivnosti doprinećemo ublažavanju ili prevazilaženju problema starijih, što pospešuje njihov kvalitetniji i dostojanstveniji život i smanjićemo međugeneracijski jaz i povećati međugeneracijsku toleranciju.

Partneri u realizaciji ovih aktivnosti biće Centar za Brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, novobeogradske osnovne škole „Laza Kostić“ i „Ratko Mitrović“, Dom zdravlja Novi Beograd i Gradski centar za socijalni rad, odeljenje Novi Beograd. Predstavnici ovih ustanova su upravo učestvovali na okruglom stolu, gde smo ih upoznali sa Projektom i planiranim aktivnostima, na šta su oni pozitivno odreagovali i prihvatili saradnju i učešće u istom. Dogovorili smo dinamiku realizacije aktivnosti, koja počinje prvom radionicom „Susretanje generacija“, koja će biti održana u četvrtak, 21. decembra 2017., u prostorijama MZ „Gazela“.

Realizacija ovog projekta je podržana od strane Crvenog krsta Srbije, a u okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ (TASIOP), koji finansiraju Evropska unija, Austrijski Crveni krst i Austrijska razvojna agencija.

vladesataric