Amity

Dobitnici Draganove nagrade 2018 na izletu u Vrnjačkoj Banji

Četvoro od pet prvonagrađenih autora najboljih putopisa starijih osoba u 2018., sa po jednom sebi dragom osobom, gospođom Marijom Kuka i predstavnicom Amity-a, proveli su vikend 22-24. jun 2018. u Vrnjačkoj Banji.

Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“ iz Vrnjačke Banje bila je domaćin književne večeri, u petak, 22. juna 2018, na kojoj su se predstavili autori nagrađenih radova i na kojoj smo predstavili zbornik štampanih najboljih putopisa „Riznica sećanja“. Bila je to odlična prilika da publika u Banji upozna gospodina Miloja Stevanovića, privrednika iz Beograda, autora najbolje muške priče „Prvo putovanje u beli svet“. On je publiku upoznao kako ga je otac pre 55 godina pratio na voz, na putovanje u Učiteljsku školu u Užice, udaljenu 50km od njegovog Dragačeva. Sve nas je podsetio na specifičnosti govornog jezika tog vremena i tog kraja. Podsetio nas je na tradicionalne vrednosti koje se stvaraju i neguju u porodici.

Publici se predstavila gospođa dr Miroslava Miljković, lekarka u penziji iz Niša, autorka najbolje ženske priče „Slike sa Vlasine“. Svojim radom, ona nas je podsetila da smo svi mi putnici od svog rođenja.

Gospodin Momčilo Janjičić Momos, profesor srpskog jezika u penziji, iz Inđije, autor najbolje putopisne pesme „Solunski nokturno“, odveo nas je na jedno svoje nezaboravno putovanje, na Zejtinlik, u potrazi za grobom svoga dede, učesnika I Svetskog rata.

Gospodin Stamen Milovanović, prosvetni radnik u penziji iz Niša, autor najbolje priče o putovanju po Srbiji „Putovanje“, se predstavio da je dobar, ne samo putopisac, već i aforističar. Izgovorio je par svojih aforizama.

Narodnoj biblioteci i zainteresovanoj publici smo podelili nekoliko primeraka „Riznice sećanja“, a od Narodne biblioteke smo dobili čestitku, napravljenu na jednoj od kreativnih radionica, koje oni realizuju sa mladim Banjčanima.

U subotu, 23. juna 2018., išli smo na izlet u manastir Ljubostinja, koji se nalazi u blizini Trstenika, na levoj obali Ljubostinjske reke. Ovaj manastir je zadužbina kneginje Milice, podignut krajem XIV i početkom XV veka. U njemu se kneginja Milica zamonašila i tu prikupila oko sebe udovice vlastele izginule u boju na Kosovu 1389. godine, prepustivši presto svom starijem sinu Stefanu.
Posetili smo i manastir Sveti Vrači, u selu Pleš, u opštini Brus, a na putu ka ovom manastiru, uživali smo u prelepim krajolicima Župskih vinograda.

Nismo zaobišli ni riblji restoran „Salus“, u podnožju planine Goč i Željin, na reci Rasini. Tu smo uživali u ribljim specijalitetima.

Veče smo proveli u jednom banjskom restoranu, gde smo obeležili 70. rođendan gospođe Marije Kuka, supruge Dragana, u čiju čast je „Draganova nagrada“ i ustanovljena.

Svi dobitnici nagrada su uživali zajedno sa nama, sve vreme provedeno u druženju sa novim poznanicima, ljudima koje vezuje zajednički hobi i strast, a to je ljubav prema putovanju i pisanju. Rekli su nam da je sadržaj nagrade za prvonagrađene fantastično osmišljen, jer mi, ne samo da kroz Konkurs promovišemo aktivno starenje, već to činimo i kroz realizaciju nagrada. Sama nagrada je jedno putovanje, upoznavanje novih ljudi, razmena iskustava sa njima i upotpunjavanje sadržaja života u trećoj životnoj dobi.

vladesataric