Amity

Putopisno veče u Narodnoj biblioteci Vrnjačka Banja

Tokom trodnevnog nagradnog putovanja upriličenog za dobitnike „Draganove nagrade 2019.“ za najbolji putopis starijih osoba, bili smo gosti Biblioteke „Dr.Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji, sa kojom smo organizovali Putopisno veče – Putujući spomenar, u petak 21. juna 2019.godine.

Posle uvodnih obraćanja Marine Đorđević iz Biblioteke i Nadežde Satarić iz Amity-a prisutnima se obratio dobitnik I nagrade za priču o putovanju po Srbiji gospodin Slobodan Aleksić, penzionisani službeniku iz Zaječara, sa nekoliko reči o putopisima:

„Stariji ljudi vole putovanja. Ranije možda nisu stigli, kasnije će možda biti bolesni. Ideja je da impresije sa putovanja ne beleži samo oko i sećanje, već i pisana reč: p u t o p i s. Pokušajte, najpre sa dnevničkim zapisom, kojom fotografijom a kad pronađete emociju, ekspresiju spojite sve to zajedno i evo vas u književnom svetu, unucima za uspomenu. I zapamtite, putopis nije turistički vodič, bedeker. Nema samo linearnu naraciju o predelima, kulturnim spomenicima, istorijskim artefaktima. To je kompleksnije, slojevitije spajanje sadašnjosti, prošlosti i na neki način budućnosti. I ne držite se samo poznatih (opštih) mesta Doline Loare, Toskane, Venecije, Ibice, Baden-Badena, Zlatibora i Kopaonika. I mala nepoznata mesta mogu biti dovoljan motiv za putopis….“

Motiv za putopis „Znakovi sete pored puta“, gospodin Aleksić je našao u svom rodnom kraju. Svoja živopisna sećanja na selo i snažna osećanja prema seoskoj sredini uspeo je da prenese i na učesnike ove putopisne večeri.

Gospođa Mirjana Nikolić, vajar u poeziji, poeta u vajanju, iz Samoša, kod Kovačice, sa svojom pričom „Dodir kolena“ osvojila je prvu nagradu u kategoriji Najbolja ženska putopisna priča.
Ona je na veoma prožet način savršeno izbalansirala istoriju, umetnost i veoma snažne, intimne emocije. Toliko je to znalački uradila da smo imali osećaj kao da zajedno sa njom Rim vidimo po prvi put. Nadahnuto je predstavila svoj putopis.

Najbolju mušku priču „Tabanovića fijakerom do rodnog sela“ predstavio je Vladimir Cvijin Spremo, pravnik u penziji iz Kaća kod Novog Sada.  Njegov poduhvat je vredan divljenja – prepešačiti 63 kilometara od Novog Sada do Mladenova, svog rodnog sela, u jednom danu i usput na majstorski način predstaviti istoriju i upoznati sa kulturom mesta pored kojih pešak-pripovedač prolazi. Ova priča obogaćuje čitaoca znanjem i oplemenjuje ga lepotom izraza. Ona ukazuje na sklad i stapanje u jednom – izdržljivosti tela i obrazovanosti duha.

Prvu nagradu za Najbolju priču o putovanju u inostranstvo „Zlatni Prag ili u potrazi za korenima“ osvojila je gospođa Irena Milosavljević, nastavnica matematike iz Jagodine. Ona je posetiocima pročitala odlomke svog putopisa, gde smo osetili da iz svake reči autorke izbija, snažna, duboka povezanost sa prizorima Praga čineći ih veličanstvenijim i upečatljivijim. Bilo je to njeno svojevrsno hodočašće u pomen svojim precima i svom poreklu.

Najbolju putopisnu pesmu „Sentandreja“ predstavila je Jovanka Stojanović, službenicia u Savezu kompozitora Srbije u penziji iz Beograda. Sentandreja nosi prizvuk davno prošlih vremena. Ona je poziv putniku namerniku da svrati i vidi sve lepote grada u kom srpska istorija i dalje živi – od kuća, crkava, spomenika pa sve do duha srpstva, o kome pesnikinja tako proročki govori pominjući srpska ognjišta.

Na ovom, petom, jubilarnom, putovanju prvonagrađenih učesnika konkursa, sa sebi dragom osobom, bila je i Beba Kuka, ćerka Dragana, u čiju čast i sećanje je nagrada i osnovana. Ona je prisutne obavestila da se glas o ovoj akciji promocije aktivnog starenja u Srbiji, pročuo čak i do Malezije, zemlje u kojoj ona sada živi i radi i gde su stariji takođe skrajnuti u odnosu na sveukupnu populaciju. Oni ovih dana raspisuju konkurs za najbolje priče i pesme starijih osoba, i to u tri kategorije:

  • Moja Malezija – priča o Maleziji,
  • Priča o ljubavi i provodadžisanju – u njihovom kulturnom kontekstu i
  • Najbolja pesma starijih.

Na Dan državnosti Malezije, 16. septembra, biće proglašeni ovogodišnji pobednici konkursa, među osobama starijim od 60 godina, a akcija će se sprovoditi i narednih godina.

vladesataric