Amity

Najbolji putopisi starijih u zborniku „Putujući spomenar“

Pred vama je šesto elektronsko izdanje zbornika najboljih putopisa starijih osoba „Putujući spomenar“. U prethodnih pet elektronskih zbornika, objavili smo 127 nagrađenih i pohvaljenih putopisa sa prva četiri konkursa za „Draganovu nagradu“, koje realizujemo od 2016. godine. Sa ovogodišnjeg, petog konkursa, objavljujemo 31 putopis, od kojih 15 nagrađenih, 15 posebno pohvaljenih i jedan putopis majstora pera.

Veliku zahvalnost dugujemo književniku Miljurku Vukadinoviću, koji je i za ovogodišnje izdanje zbornika napisao recenziju, pod nazivom: „Putopis + pričopis + pesmopis = sudbinopis“, u kome je, između ostalog, zapisano i: „Sve što se piše na putovanju po egotičnoj i nepoznatoj tuđini i daljini, divljini pa čak i po mestima dobro znanim u našoj okolini, u koja odlazimo ili kojima se vraćamo, svejedno truckali se (busom, kolima ili vozom) ili leteli (avionom ili u mislima) ili jednostavno „tabanovali“ postoje da bi nam rekli nešto sudbinsko i dubinsko, dubinsko i otkrivalačko, kao što su jednodnevni „izleti iznenađenja“ itd. o čemu sve lepše i sve zrelije pišu naši sve odrasliji putopisci trećedopci! Iz godine u godinu nudeći nam svoj nezaborav i slučajna otkrića (kako nam to pesnik Raičković lepo kaza!), ona otkrića koja život znače i daju mu poseban sjaj i boju…uprkos godinama, nemaštini, bolestima i svim onim što ipak neotklonjivo čini našu svakodnevicu…“

Uživajte u čitanju divnih putopisa koji su pred vama, koji nam samo još jednom prikazuju lepšu stranu starosti. Podsećaju nas na znanje, mudrost, zapažanje detalja i toplih emocija, koje vremešni putopisci nesebično dele sa nama. Stariji su zapravo jedan neverovatan resurs koji mi ne koristimo u dovoljnoj meri. Radije u njima gledamo i vidimo bolest nego mudrost i otuda je i objavljivanje ovog zbornika mali doprinos na putu menjanja te stereotipne slike o starijima.

vladesataric