Amity

Veliki jubilej našeg udruženja

Dana 6. decembra 2019. godine, obeležili smo 20 godina rada našeg Udruženja, prigodnim skupom u Hotelu „Palas“ u Beogradu, kome su prisustvovali predstavnici korisnika, donatora, saradnika i prijatelja Amityja.

Skup je muzičkom numerom „Romansa“, Pabla de Sarasatea, otvorila naša najpoznatija i u svetskim razmerama priznata violinistkinja Tatjana Olujić uz klavirsku saradnju gospodina Dragana Ilića.

Nakon toga, prisutni su imali priliku da pogledaju kratki, dokumentarni film: „Retrospektiva Amity rada u prethodnih 20 godina“, koji daje kratak pregled brojnih aktivnosti i programa kojima se Amity bavio od svog osnivanja do danas u okviru tri pravca akcije koje je opredelio kao smernice za svoje delovanje: učešće u kreiranju politika usmerenih na ranjive grupe, razvijanje nedostajući servisa i usluga u lokalnoj zajednici i jačanje kapaciteta drugih OCD i institucija.

Skupu se potom obratila predsednica Upravnog odbora Udruženja, gospođa Nada Satarić.  Osvrnula se na postignuća ali i izazove i promene sa kojima se Amity, ali i sektor u celini, susretao u proteklom periodu od dve decenije, na ostvarene napretke ali i na izazove koji ostaju za neki naredni period. Detalje njenog obraćanja možete pogledati na ovom linku.

Prisutnima se obratio i gospodin Vukota Vlahović, savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je istakao da, iako do ovog skupa i retrospektive nije bio u punoj meri upoznat sa našim radom, ceni dosadašnju saradnju, naš angažman i postignuća, i obećao da će se u narednom periodu raditi na prevazilaženju izazova koji ostaju pred nama, ne bi li se oni ublažili i prevazišli koliko je to moguće.

U kratkom filmu „Drugi o nama” o radu Amityja za ovu priliku govorili su i predstavnici naših korisnika, donatora, saradnika, ali i državnih institucija i civilnog sektora. O tome na koji način su doživeli svoju saradnju sa Amityjem i kakvu je promenu u njihovom životu i radu donela saradnja sa našom organizacijom, možete pogledati na sledećem linku.

Amity ovih 20 godina nije na svom putu išao sam, pa je Udruženja, ovim povodom dodelilo zahvalnice samo nekima od najzaslužnijih pojedinaca i institucija za podršku našem radu i doprinosu unapređenju položaja ranjivih grupa, kroz konkretnu pomoć, kroz promovisanje standarda ljudskih prava i prava na život bez diskriminacije i nasilja.

Zahvalnice smo dodelili:

 1. UNHCR-u Kancelariji u Srbiji
 2. Kancelariji za ljudska i manjinska prava
 3. Brankici Janković, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti
 4. Gradu Kragujevcu – Upravi za zdravstvenu i socijalnu zaštitu
 5. Centru za socijalni rad Kraljevo
 6. Univerzitetu u Beogradu – Fakultetu političkih nauka – Odeljenju za socijalnu politiku i socijalni rad
 7. Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“
 8. Domu za smeštaj starijih „Vila Ankora“, Palić
 9. Udruženju građana „Kokoro“ iz Bora
 10. Suzani Duki, novinarki informativnog programa RTS-a
 11. Marini Stojadinović, novinarki Radio Beograda 1
 12. prof. dr Miloradu Bati Milovanoviću
 13. Jeleni Ocić, novinarki
 14. Jasmini Bebi Kuki
 15. Mirjani Sokolović, socijalnoj radnici iz CSR Stara Pazova i
 16. Miljurku Vukadinoviću, književniku i voditelju tribina u „Udruženju književnika“

Obrazloženja za dodelu svake od ovih zahvalnica možete pogledati ovde.

Nakon završetka zvaničnog dela programa, druženje je nastavljeno u neformalnoj atmosferi.

vladesataric

1 komentar

 1. Мирјана
  December 11, 2019

  Čast je biti dobitnik Amity zahvalnice. Veliko hvala i puno uspeha u daljem radu. Neka prijateljstvo ostane snaga.
  Srdačno, Mirjana Sokolović

Komentari su zatvoreni.