Amity

Detalji sa tribine o aktivnom starenju u Novom Sadu

Bilo je to prvo grupno okupljanje starijih Novosađana, u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije, posle vanrednog stanja zbog epidemiije COVID-19. Došlo ih je manje nego obično, jer još uvek postoje strahovi od zaraze, ali oni koji su došli bili su presrećni. Kažu da nisu navikli na način razgovora koji su danas imali, razgovora u kome su oni bili glavni akteri. Iznosili su svoje načine kako ostati aktivan i u vreme pandemije i u vreme mnogih ograničenja i zabrana zbog iste. Ukazivali su, ne samo na značaj fizičkih aktivnosti, koje se mogu obavljati i u sobi i na terasi i u dvorištu, već i na značaj psihičkih aktivnosti i stalnih vežbi mozga. Najinteresantnije je bila demonstracija pranja zuba nedominantnom rukom. Čitanje i pisanje je jedan od načina stalnih vežbi mozga. Otuda radost za dobijanje zbornika: „Putovanje je postojanje“, koju smo prezentovali, a u kojoj su najbolji putopisni radovi sa ovogodišnjeg konkursa za „Draganovu nagradu“. Podelili smo tri nagrade i vremešnim Novosađanima:

  • Ljiljana Fijat, za putopis „Moj zaludnji odu na Savinu vodu“, osvojila je treću nagradu u kategoriji Ženska putopisna priča
  • Ilona Paunić, za putopis „Putovanje u Bavarsku, Dvorac Ludviga II“, osvojila je treću nagradu u kategoriji Najbolja priča o putovanju u inostranstvo
  • Aleksandar Damjanović, majstor pera, dobio je pohvalu za putopis „Vulkano i Stromboli“.

Čitanje izvoda iz putopisa od strane autora radova, bilo je inspirativno za ostale učesnike, pa su obećali da će se i neki od njih okušati u pisanju putopisa i u učešću na konkursu za najbolji putopis starijih osoba, sledeće godine.

Tribina je održana u sklopu Amity projekta, koji realizujemo u okviru Programa Kancelarije za ljudska i manjinska prava: „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2020. godinu“.

vladesataric