Amity

Za veći broj starijih odbornica u lokalnim parlamentima

Konferencija „Za glas starijih žena“
Beograd, 18. novembar 2021. godine

Moje ime je Danica Ljujić i dolazim iz Kragujevca. Imam više od 65 godina i osećam se samopouzdano i ispunjeno, jer mi je omogućeno da aktivno učestvujem u društvu. Naime u dva mandata sam birana u Parlamentu Skupštine grada Kragujevca

Posle odlaska u penziju imala sam vremena i odlučila sam da volontiram. Uvek sam bila racionalna, praktična i prizemna. Prvo sam počela da radim u mesnoj zajednici, mesnom odboru penzionera. Osluškujući potrebe meštana, započeli smo aktivnosti pod motom „Treće doba doba sreće“. I počeli da organizujemo, zabave, izlete, obeležavamo praznike, jednom rečju: radovali se novom dobu.

Ostalo je još slobodnog vremena, pa sam odlučila da ga poklanjalam najstariim usamljenim Kragujevčanima, volontirajući u Crvenom krstu. Posećivala sam ih, zvala telefonom, nosila pakete, slušala ih.

I tu sam se trudila da ulepšam dane starijima, i uredim prostor i podstaknem druge žene da pokažu šta sve mogu, umeju i znaju.

Prvu javnu izložbu svojih ručnih radova imala sam u Crvenom krstu. Odrastala sam tako da umem da stvaram lepo, ali i da vodim računa o svom izgledu i zdravlju.

Volim lepo i uživam u lepom i tim stavom i izgledom poručujem ženama, svuda – i na selu i u prigradskim sredinama i u gradu, da godine nisu prepreka, niti razlog da odustanu od sebe, svog izgleda i lepote, svog hobija ili aktivnog učešća u životu mesne zajednice, sela ili svog grada.

Već trinaest godina vodim kulturno-umetničko društvo Lepenica, a trenutno radim i kao sekretar Gradskog udruženja penzionera.

Kao odbornica zastupam humaniji i solidarniji pristup prema starijim Kragujevčanima. Naučila sam da slušam starije ljude i volim da im budem bliska, lako mi je da ih shvatim, a njima je to jako važno.

Prija mi kada saznam da sam pozitivan uzor mlađim odbornicama. Nesebično im dajem savete, a kao majka dve uspešne ćerke – jedna je mašinski inženjer, a druga specijalista urgentne medicine, trudim se da podržim skupštinske odluke, koje mladim ženama daju više ili veće mogućnosti.

Uvek sam želela i želim da svoj grad učinim boljim i lepšim mestom. Ima i tu ličnih razloga. Imam četiri ambiciozne i savremene unuke i kao odbornica mislim i na njihovu budućnost.

Kada ste odbornik onda posmatrate predloge i rešenja iz perspektiva različitih grupa, ali podržavam pre svega svoje vršnjakinje da se uključe u politiku, jer onda zajedno, ma koliko zvučalo čudno, kreiramo i svoju budućnost – mi starije žene.

Divno je kada me ćerke i unuke bodre da nastavim da učestvujem u rešavanju problema, jer kao što rekoh, važno je i da se mi starije žene bavimo politikom, a ne da se drugi bave nama.

Pored dobre međugeneracijske saradnje i zastupljenosti žena u kragujevačkom parlamentu, posebno mi prija uvažavanje kolega odbornika, koji se sa poštovanjem i uvažavanjem odnose prema meni – nama ženama odbornicama.

Završiću ovaj govor zahvalnošću Nadi Satarić, što mi je dala priliku da predstavim lepotu odborničkog posla, koji mi je omogućio da aktivno učestvujem u društvu, a što je i ovaj skup dokazao.

/kraj

vladesataric