Amity

Lepota starenja – izložba fotografija

Srbija spada u demografski stara društva, gde proces demografskog starenja traje godinama. Osma smo zemlja u Evropi a jedanaesta u svetu po starosti stanovništva sa prosečnom starošću od 43,4 godine odnosno udelom od 21,1% stanovnika sa 65 i više godina, odnosno svaka peta osoba pripada populaciji starijih.

U društvu postoje raznolike slike starosti. Čak i u glavama samih starijih osoba postoje različite predstave o ovom životnom dobu. Jedna je slika starosti dok još uvek učestvuju u sferi rada, dok lično organizuju svoje slobodno vreme, dok aktivno učestvuju u životu u porodici i sa prijateljima kao i u zajednici, a sasvim druga kada se razbole, kada ostanu bez partnera ili bliske osobe, kada se suočavaju sa usamljenošću.

Mi danas živimo u savremenom društvu, okrenutom mladima u kome se veliča mladalački izgled, fizička lepota i životna energija. Pri tom se zanemaruje akumulirano životno iskustvo, starije osobe se smatraju društvenim teretom i često se potiskuju na marginu. Formira se negativna slika starosti koja stoji na putu zdravog starenja i utiče na ponašanje u odnosima sa starijim ljudima.

Otuda je potrebna promena i vrednosnih obrazaca da je starost jednako bolest, da su stariji teret društvu, da je njihovo vreme prošlo. Oni su ravnopravni članovi zajednice i treba da budu uključeni u zajednicu na svim njenim nivoima i u svim njenim oblastima. Potrebna je promena svesti društva i suštinska socijalizacija prava starijih osoba.
Potrebne su nam slike starijih osoba koje su kreativne, raznolike, atraktivne, duhovite, slike koje prikazuju lepu starost punu života, bude životnu radost, slike koje odražavaju njihove doprinose, njihov rad, očuvanje starih zanata, učešće u životu zajednice zajedno sa mlađim članovima.

Ovu izložbu smo priredili zajedno sa Foto savezom Srbije, a na osnovu sprovedenog Konkursa za izbor najboljih fotografija iz Srbije na temu „Lepota starenja“ a povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba 2021.godine. Na Konkurs su pristigle 374 fotografije od 68 autora a žiri je izabrao 72 fotografije snimljene od strane 47 autora, koje su prikazane na Izložbama u sedam gradova u Srbiji od 1.oktobra 2021.godine do danas:

  1. Beograd, galerija „Parobrod“, 01. – 09. oktobar 2021.
  2. Aleksinac, Dom kulture, 14. – 31. oktobar 2021.
  3. Aranđelovac, Mala galerija, 18.januar – 02.februar 2022.
  4. Paraćin, Kulturni centar, 08. februar – 17.mart 2022.
  5. Zrenjanin, Savremena galerija, 21. – 30. mart 2022.
  6. Zaječar, Dom zdravlja, 15. april 2022.
  7. Čačak, Gradska biblioteka, 27. april – otvorena do 24 maja 2022.

Izložbu je do danas posetilo više od 2.000 ljudi iz svih uzrasnih kategorija od učenika, studenata, zaposlenih do penzionera. Radovi su ostavili veoma pozitivan utisak na posetioce.

Fotografije koje su prikazane na izložbi prikazuju na najbolji mogući način, pozitivnu sliku starosti, pokazuju kako oni prirodno stare, pokazuju znanje i veštine starijih ljudi, njihove emocije i dostojanstvo i doprinos porodici i društvu. Ona nosi poruku lepote starenja, poruku da je svako doba lepo, poruku da stariji treba da imaju više poverenja u sebe, da još više učestvuju u radnim i društvenim aktivnostima i time doprinesu sopstvenom zdravijem starenju i dužem životnom veku.

Kroz ovu izložbu dali smo doprinos smanjenju socijalne distance prema starijima i njihovoj većoj društvenoj uključenosti, odnosno smanjenu i prevazilaženju uvreženih predrasuda i stereotipa prema njima. Odali smo zahvalnost ne malom broju starijih žena i muškaraca koji doprinose očuvanju ognjišta u sve praznijim selima Srbije, doprinose očuvanju starih zanata, zaštiti kulturne baštine, dokumentovanju lokalne istorije. Starije osobe imaju važnu društvenu ulogu u pružanju pomoći svojoj deci, jer preuzimaju obavezu čuvanja unuka i praunuka dok njihovi roditelji rade, obavljanja kućnih poslova i negovanju obolelih članova, radeći kao dobrovoljci u zajednici.

Izložba je deo aktivnosti iz Amity projekta „Promocija nediskriminacije i zaštite od nasilja nad starijima u uslovima pandemije“, koji je podržan od strane Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u okviru programa:“Sprovođenje antidiskriminacionih politika u republici Srbiji za 2021.“

Fotografije: Vladimir Mijailović i Branislav Brkljačić

vladesataric