Amity

Foto izložba „Lepota starenja 2“ u Sremskoj Mitrovici

U utorak, 1. februara 2023. godine, domaćini svečanog otvaranja ove foto izložbe u Sremskoj Mitrovici, bili su nam Muzej Srema i Foto klub Sirmium. Drugu godinu za redom, Amity, u partnerstvu sa Foto savezom Srbije, je raspisao konkurs za najbolju fotografiju na temu „Lepota starenja“, povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Sa drugog konkursa, na koji je pristigla 471 fotografija od 94 autora, za izlaganje je pripremljeno 75 radova, od 44 autora.

Prva izložba je bila u oktobru 2022, u galeriji „Parobrod“ u Beogradu, a njeno održavanje, kao i štampanje fotografija za izložbu i kataloga nagrađenih i izabranih radova, podržao je Populacioni fond Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNFPA). Druga izložba je bila od 15. novembra 2022. do 15. januara 2023, u Galeriji Centra za kulturu Svilajinac, a ova treća, u Muzeju Srema, u Sremskoj Mitrovici, će biti otvorena do 14. februara 2023. Na izložbama u Beogradu i Svilajincu, bilo je više od 800 posetilaca, a očekujemo da će i žitelji Sremske Mitrovice biti zainteresovani i u velikom broju posetiti ovu izložbu i uživati na njoj.

Zašto raspisujemo foto konkurse na temu: „Lepota starenja“ i posle njih priređujemo foto izložbe najboljih fotografija?
Zato što u našem društvu, postoji veliki broj predrasuda i mitova o starosti koji doprinose da se formira negativna slika koja stoji na putu zdravog starenja i otežavaju starijima iskorištavanje postojećih potencijala i vođenje odgovornog, nezavisnog života i utiču na ponašanje u odnosima sa starijim ljudima. Negativna slika može dovesti do diskriminacije i marginalizacije starijih ljudi.

Potrebno je negovanje pozitivnog odnosa prema njima i podsticanje uvažavanja i poštovanja, što će se pozitivno odraziti na kvalitet života starije generacije i na pravilan psihosocijalni razvoj dece i mladih.

Mi upravo ovim izložbama želimo da razbijemo bar neke od predrasuda i mitova i da poručimo da je starost jedna od normalnih razvojnih faza u životu pojedinca, ali sa drugačijim rasporedom prioriteta, ciljeva i mogućnosti u odnosu na mladost i zrelo doba.

vladesataric