Amity

Foto Izložba „Lepota starenja #2“ u Zaječaru

Sinoć, 21. marta 2023. godine smo u Radul begovom konaku u Zaječaru, uz prisustvo brojnih Zaječaraca i gostiju iz Bora, otvorili Foto Izložbu na temu „Lepota starenja #2“. Ova izložba je rezultat foto konkursa, koji je Amity u partnerstvu sa Foto savezom Srbije, raspisao 1. jula 2022. godine, povodom pripreme za obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba u 2022. Ovo je četvrta po redu postavka, posle Beograda, Svilajinca u 2022. i Sremske Mitrovice u februaru 2023. godine. Biće otvorena do 31. marta 2023.

Na otvaranju izložbe, govorili su gospodin Raša Milojević, zaječarski fotograf, dr Miodrag Todorović, demograf iz Zaječara, Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije i Nadežda Satarić iz Amity-a.

Izložene fotografije su privukle pažnju svih prisutnih na otvaranju, pa su ih veoma pozitivno komentarisali. Za izložbu je izabrano 75 najboljih fotografija napravljenih od strane 44 autora, a od ukupno 471 fotografije pristigle na konkurs, od 94 autora. Ova izložba ima prvi rang, prema Pravilniku o izložbama Foto saveza Srbije.

Na fotografijama se vidi samopouzdanje i ponos starijih ljudi, ove fotografije nam donose radost upoznajući nas sa autentičnim likovima koji godine i iskustvo nose kao čast, privilegiju i sreću. Daju nam nadu da će ljudi prestati da veruju da je u redu što su nevidljivi samo zato što su stari. Nema praga, važni smo sve dok smo tu.

Zahvalni smo Populacionom fondu Ujedinjenih nacija (UNFPA), što je prepoznao značaj inicijative za Konkurs i podržao njegovu realizaciju, kao i realizaciju Izložbe u ustanovi Kulture Parobrod u Beogradu povodom međunarodnog dana starijih, koja je bila otvorena od 1.do 15. oktobra prošle godine.

Dugujemo veliku zahvalnost Narodnom Muzeju Zaječar, koji je domaćin izložbe i koji omogućuje da ovu izložbu vide i žitelji Zaječara kao i svi namernici koji narednih dana dođu u ovaj grad pa svrate i ovo divno zdanje.

vladesataric