Amity

Reakcija g. Rada Čeperkovića na Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti

КADA ĆE PRESTATI URUŠAVANJE SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE I CENTARA ZA SOCIJALNI RAD U SRBIJI?

Na moju odluku da se ovim putem obratim javnosti presudno je uticao apel i napori uvaženog prof. Milorada – Bate Milovanovića, koji za cilj imaju zaustavljanje daljeg urušavanja sistema socijalne zaštite i naročito centara za socijalni rad, kao bazičnih ustanova socijalne zaštite. Prof. Milovanović je, bez ikakve dileme, najcenjeniji profesor među socijalnim radnicima zaposlenim u centrima za socijalni rad u Srbiji, iako je i više od 25 godina u penziji. Nikoga stručnog to i ne čudi, jer je prof. Milovanović živa enciklopedija socijalnog rada i socijalne zaštite. Najbolji metodičar socijalnog rada koga je ovaj narod do sada iznedrio.

Zbog svega toga i ne čudi što je upravo on – dr Milorad Milovanović u svom originalnom tekstu argumentovano ukazao na najbitnije manjkavosti i potencijalnu štetu ukoliko predloženi Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti bude usvojen u Skupštini Republike Srbije. Lično, kao socijalni radnik sa 35 godina profesionalnog iskustva, u potpunosti podržavam stav uvaženog prof. Milovanovića, ali i njegovo obraćanje svim relevantnim činiocima, kako bi se sprečilo donošenje još goreg Zakona od postojećeg.

Кao neko ko je u periodu od 2003-2012.bio predsednik Asocijacije centara za socijalni rad Srbije, mogu posvedočiti da je projektno orijentisana grupa univerzitetskih profesora, zajedno sa za to pogodnim profesionalcima u oblasti socijalne zaštite i Ministarstva, isforsirala donošenje nesrećnog Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad (,,Sl.Glasnik RS” br. 59/2008), koji je grubo derogirao brojne odredbe tada važećeg Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana (,,Sl. Glasnik RS” br. 36/1991). Ovakva haotična situacija je trajala gotovo tri godine, sve do donošenja aktuelnog Zakona o socijalnoj zaštiti (,, Sl. Glasnik RS” br. 24/2011), koji je i bukvalno rađen kako bi se uskladio sa pomenutim Pravilnikom, kao podzakonskim aktom!? Sada aktuelni Zakon o socijalnoj zaštiti verifikovao je brojne promene u sistemu socijalne zaštite i posebno centara za socijalni rad, što je od pomenutog Pravilnika na ovamo donelo brojne posledice po sistem socijalne zaštite i centre za socijalni rad, ali i korisnike naših usluga. Najveća manjkavost Pravilnika i aktuelnog Zakona je da je akcenat stavljen na formu, a manje na suštinu i ambijent. Uvedeni su brojni obrasci i procedure, što je automatski dovelo do skraćenja efektivnog vremena za neposredan rad sa korisnikom. U pomenutom Pravilniku i aktuelnom Zakonu čovek – korisnik naših usluga doveden je na nivo SLUČAJA! Do pomenutog Pravilnika i aktuelnog Zakona o socijalnoj zaštiti čovek-građanin koji dođe na vrata Centra za socijalni rad, bio je lice u stanju socijalne potrebe. Sada je čovek-slučaj!!! Stručni radnici su postali tzv. voditelji slučaja. Nepodeljeno je mišljenje stručnjaka da je Srbiji i građanima potreban novi Zakon o socijalnoj zaštiti. Predhodni ministar g-din Vulin je to podržao i krenule su pripremne radnje i preliminarni rad, da bi novi ministar Zoran Đorđević od toga odustao i odlučio se za izmene i dopune Zakona. Tako smo i dobili Nacrt zakona o izmeni i dopuni zakona o socijalnoj zaštiti, koji loša rešenja čini još gorim! Centre gotovo svodi na administrativno upravni organ, što je i bio pre 60 godina! Кao što stara izreka veli, što se kuso rodi – to se popraviti ne da.

Želim da naglasim i da je stav nekompromitovane stručne javnosti o predloženom Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti izrazito negativan. U procesu javne rasprave koju je sprovelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao predlagač Zakona, Asocijacija centara za socijalni rad Srbije, koja okuplja i predstavlja sve centre za socijalni rad i zaposlene stručne radnike u njima, zbog nekonzistentnosti i loših rešenja koje nudi ovaj Nacrt Zakona – očekivala je od nadležnih u Ministarstvu da će ovaj Nacrt povući i započeti ozbiljan rad na izradi potpuno novog Zakona o socijalnoj zaštiti, koji bi bio zaista u najboljem interesu najugroženijih građana i porodica, ali koji bi uvažavao i dosadašnja pozitivna iskustva i praksu centara za socijalni rad, stvaranu duže od 60 godina. Šta profesionalci zaposleni u centrima za socijalni rad misle o aktuelnom Zakonu o socijalnoj zaštiti i Pravilniku o organizaciji, normativima i standardima rada u centrima za socijalni rad zainteresovani mogu videti na stranicama GLASA CENTARA, informativnom biltenu Asocijacije centara za socijalni rad Srbije (…Glas centara br.57/jun2018 str.28-31)

Stoga pozivam vrle prepisivače zapadnih modela u ovoj oblasti da odstupe i prepuste mesto stručnijim i nekompromitovanim kolegama, koji će pristupiti izradi potpuno novog Zakona o socijalnoj zaštiti na krajnje odgovoran način, uvažavajući materijalne mogućnosti države i ambijent, ali i višedecenijska iskustva i dobru praksu centara za socijalni rad, kao ogroman resurs.

Rade Čeperković
Diplomirani socijalni radnik, CSR Vrnjačka Banja

vladesataric

Ostavi odgovor

Vaa email adresa nece biti objavljena. Molimo Vas popunite polja ispod *

19 − osam =