Amity

Penzioneri Vračara na Tribini o diskriminatornim ponašanjima prema starijima

Poslednju od 6 planiranih tribina sa starijim ljudima, a u okviru kampanje: „Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama“, pod pokroviteljstvom Kancelarije za ljudska i manjinska prava, realizovali smo 5.septembra 2016. Domaćin nam je bilo Udruženje penzionera jedne od najstarijih Beogradskih centralnih opština, opštine Vračar, u kojoj, među 56.333 stanovnika živi i 11.377 onih sa 65 i više godina. Svaki peti stanovnik ove opštine stariji je od 65 godina, a prosečna starost stanovnika je 44,9 godina.

Gotovo da nije bilo mesta za sve zainteresovane da učestvuju u događanjima u Udruženju. U posetu im je istog dana dolazio i novoizabrani predsednik opštine Vračar, koji im se predstavio, sa svojim timom, i najavio otvorenost za saradnju sa Udruženjem. Članovi su imali priliku da ukažu na izazove sa kojima se susreću zbog nedostatka grejanja u prostorijama Udruženja i što su podstanari u porstoru koji koriste.

Posle odlaska predsednika, najveći broj učesnika je ostao, da bismo razgovarali o prisutnosti diskriminacije u njihovoj lokalnoj zajednici i kako je sprečiti. Najstariji Vračarci smatraju da je diskriminacija prema starijima najprisutnija u zdravstvenim ustanovama, jer su mnogo komplikovane procedure za zakazivanje specijalističkih pregleda, koji se i inače dugo čekaju, a teško je obezbediti i bolničko lečenje kada im je ono neophodno. Neki su iznosili i pitanja gradskog saobraćaja i navodili primer da autobus koji ide iz grada pored Doma „Bežanijska kosa“ do Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“, jer isti u povratku sa zadnje stanice ne prolazi pored Doma penzionera. Ovo u praksi znači da oni koji dođu svojim prijateljima u posetu autobusom, moraju natrag peške do bolnice, da bi se autobusom vratili u grad.

Učesnici su saglasni da je diskriminacija prisutna, i to ne samo prema najstarijima, već i prema starijim radnicima koji su ostali bez posla, kao i prema mladima koji ne mogu po završenom školovanju, da dobiju šansu za prvi posao. Upoznati su da postoje mehanizmi zaštite, ali nemaju poverenja da se pritužbama stanje može bitno popraviti, već je potrebno menjanje svesti svih nas i veći angažman na vaspitanju mlađih generacija.

vladesataric