Amity

Savetovalište za neformalne negovatelje zavisnih osoba i u Čačku

Stručnjaci iz socijalne i zdravstvene zaštite i organizacija civilnog društva koje rade sa starijima i za starije u Čačku, pokazali su veliko interesovanje na panel diskusiji, povodom početka pilotiranja inovativne usluge Savetovališta za neformalne negovatelje zavisnih osoba i u njihovom gradu. Istakli su kao veliki problem nedostatak usluga u lokalnoj zajednici za starije zavisne osobe, posebno za osobe koje boluju od demencije i preku potrebu da se pruži podrška članovima porodice, na kojima je i najveći teret brige oko negovanja zavisnih osoba. U okviru porodica, i u Čačku su naglasili da su neformalni negovatelji najčešće žene, supruge, kćerke, unuke ili snahe obolelih.

Negovanje dementnog člana iscrpljuje porodicu, ne samo fizički, već i psihički, finansijski i na svaki drugi način

Tema i razgovor o zagovaranju za preraspodelu ženskog negovateljskog rada unutar porodice, između žene i muškarca, naišla je na interesantnu diskusiju i zbog mišljenja pojedinih učesnika da je uloga žene u porodici baš ta da bude oslonac svim zavisnim članovima, deci, odraslima i bolesnima. Učesnici su više bili zainteresovani za preraspodelu neplaćenog negovateljskog rada između porodice i lokalne zajednice i stoga smatraju veoma značajnom uslugu Savetovališta, u kome će stručnjaci različitih profila pružati neophodne edukacije i informacije neformalnim negovateljima, kako da se lakše nose sa teretom brige o nemoćnim bolesnim članovima. Većina učesnika smatra da je samo teoretski demencija jedan od najvećih socijalno zdravstvenih i ekonomskih kriza 21. veka, a da je u praksi, demencija najveći problem i pitanje samo pojedinca koji je bolestan i njegove porodice. Naglasili su da negovanje dementnog člana iscrpljuje porodicu, ne samo fizički, već i psihički, finansijski i na svaki drugi način.

U Čačku, Savetovalište počinje da radi 17. marta 2020., u prostorijama Centra za socijalni rad Čačak (Trg Ustanka br. 1), i do 01. maja Savetovalište će funkcionisati jednom u 15 dana, svakog drugog utorka od 16 do 19 sati. U tim terminima, u Savetovalištu će biti stručnjaci iz zdravstvene zaštite, koji će držati radionice na teme koje su bitne za neformalne negovatelje. Od 01. maja, do kraja decembra, Savetovalište će raditi jednom nedeljno, tako što će se naizmenično u njemu smenjivati stručnjaci iz zdravstvene i porodično pravne zaštite i stručnjaci za prevenciju stresa i izgaranja neformalnih negovatelja. Biće otvoreni za grupni rad sa negovateljima i za individualne tretmane.

U Čačku, Savetovalište počinje da radi 17. marta 2020., u prostorijama Centra za socijalni rad Čačak

Na panel diskusiji je formirana i neformalna koalicija oko Udruženja „Laris“, koja će zagovarati kod lokalne samouprave za institucionalizaciju Savetovališta i finansiranje ove usluge iz budžeta grada Čačka, a u skladu sa rodno odgovornim budžetiranjem.

Ova aktivnost je deo Projekta: „Razvoj savetovališta za neformalne negovatelje zavisnih osoba i promocija preraspodele neplaćenog rada“ koji Amity realizuje u partnerstvu sa Udruženjem građana Laris iz Čačka i Crvenim krstom Кragujevac, a u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Velike Britanije i Britanske Ambasade. Projekat podržava i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije.

vladesataric