Amity

Starije osobe i vanredno stanje

Prošlo je 11 dana od uvođenja vanrednog stanja, što za nas sa 65 i više godina podrazumeva neku vrstu samoizolacije, odnosno, boravka u kući. Imali smo dovoljno vremena da shvatimo značaj novonastale situacije, i da odgovorimo na zahteve nadležnih i prihvatimo preporuke stručnjaka.

Ako smo to i uradili, a verujem da najveći broj nas jeste, mi smo sada najzaštićeniji deo populacije. Fizička izolovanost od ostalih nas čini apsolutno zaštićenim od korona virusa.
Važno je da znamo da je ovo prolazna situacija, trajaće nekoliko nedelja i nestaće. Znanje da je ovo prolazno i sigurnost materijalne situacije (penzije nam neće smanjivati, štaviše, dobićemo svi još po 4.000 dinara i sve će to stići na naše adrese ako nam to najviše odgovara), treba da nas čini dodatno spokojnim. Dobro je što nadležne službe funkcionišu, pa niko ne ostaje prepušten sam sebi.

Ako nema komšija da nam priteknu u pomoć, tu su volonteri CK, opštinskih štabova… Imamo i ličnu mogućnost da dopunimo svoje kućne rezerve hranom, higijenom i lekovima, odlaskom nedeljom ujutru u nabavku u radnje i apoteke.

Razgovarala sam putem telefona ovih dana sa više od stotinu starijih i pitala ih, između ostalog, za lične strategije, kako upravljaju svojim emocijama i kako čuvaju emocionalnu ravnotežu. Dobila sam veoma različite i inspirativne odgovore, koji upućuju na aktivizam, pa ću neke od njih podeliti i sa vama:

  • Meni draga dr Gordana kaže da je bitno da je bitno da podignemo nivo lične higijene i nivo brige o sopstvenom zdravlju, da redovno kontrolišemo krvni pritisak, da uredno uzimamo prepisanu nam terapiju, a ako je potrebno da pozovemo svog lekara i konsultujemo se o merama i bez odlaska u dom zdravlja. Navodi i ličnu strategiju ekonomisanja sa kućnim zalihama, tako što za doručak jedno jutro maže mast na hleb pa pospe alevom paprikom, drugo kuva poparu, treće kačamak,… ipak skreće pažnju da vodimo računa o dijetama.
  • Teta Dana mi kaže kako ona umesto planinarenja i pešačenja Topčiderom, umesto poseta starijima i ugroženima, ide stepenicama gore -dole više puta u toku dana, da bi ostala u kondiciji, a telefonom razgovara sa korisnicima svojih volonterskih usluga.
  • Gospođa Nadežda najviše vremena provodi na terasi oko cveća, a i piše dnevnik događanja u vezi sa korona virusom.
  • Draga Slavica prati školski program za osnovce preko televizije i posebno uživa u časovima engleskog jezika, jer pokušava da ga uči, ali i časovima fizičkog vaspitanja. Kaže da ona redovno radi vežbe koje nastavnik pokazuje.
  • Dušanka mesi bakine kolače, i mota kanap za povezivanje malina i kupina kada za to dođe vreme.
  • Moj brat Branko pravi rodoslov familije, a moj zet Dragan premešta stare stvari po podrumu i pomera kuhinjske elemente i nameštaj po stanu kako bi čistio prašinu. To ne preporučujem vama da radite, jer se možete povrediti a sada nema odlaska kod lekara za pomoć.

Naravoučenije iz svih ovih razgovora sa starijima i iz ličnog iskustva je:

  • Vodimo računa da nam dnevni ritam bude ispunjen raznim aktivnostima koje nam pričinjavaju zadovoljstvo (slušajmo muziku, gledajmo ranije teniske mečeve na sportskim kanalima ili stare filmove, štirikajmo, a ako nemamo konca, možemo oparati stare stvari i od njih praviti nove, rešavajmo ukrštene reči, prelistavajmo foto-albume i podsetimo se svojih uspomena, budimo u telefonskom kontaktu sa dragim osobama).
  • Ostavimo u toku dana dovoljno vremena za dnevni odmor, a vodimo računa i o noćnom odmoru i snu.
  • Prizovimo svoje životno iskustvo i sada ga u praksi demonstrirajmo i primenjujmo, a to je da znamo i možemo da se suzdržimo i strpimo, te ne izlazimo na ulicu i nemajmo fizičke kontakte sa drugima, zbog našeg zdravlja, ali i zbog zdravlja drugih.

Nada Satarić
Amity

Slika preuzeta sa sajta http://www.hekloteka.com/index.php

vladesataric